Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Móric nevű látogatóinkat!
2019. szeptember 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2017-04-28 13:15:00

Idegen nyelvi hét a Bocskai Iskolában

Több éve hagyomány már a Bocskai István Általános Iskolában, hogy az idegen nyelvi munkaközösség nyelvi napokat szervez a tanulói számára minden év tavaszán. A hét célja, hogy felhívja a gyermekek figyelmét az idegen nyelvekre, azok szeretetére, valamint a szülők figyelmét arra, milyen sokoldalú lehetőséget kínál a tanulók számára a nyelvtanulás.

Idén március 21-én rejtvényfejtő versenynyel indult a hét, melyben a 4–6. évfolyamos angol és német nyelvet tanuló gyerekek mérhették össze a tudásukat.


A sok jelentkezőre tekintettel minden intézményegységben folyt a megmérettetés, mely játékos formában, minden évfolyamon más-más tudásszintet mért fel. Az angolos gyerekek civilizációs ismereteikről adhattak számot, melyek között szerepeltek a cowboy, a Texas szavak, de illett tudniuk az Egyesült Királyság egyik tagállamának, Walesnek a jelképét is. Választ kerestek a gyerekek arra, hol van az amerikai elnök rezidenciája, vagy Ausztrália legszebb, legkülönlegesebb operaháza. A hatodikosoknak magyar meghatározásokat kellett angolul beírniuk a rejtvénybe.

A németesek rejtvényei részben kapcsolódtak az iskolai tananyaghoz is. Nemcsak keresztrejtvényeken, hanem logikai feladatokon is gondolkozhattak német nyelven. Volt egy kis matematika, egy kis nyomozás ujjlenyomatok alapján, titkosírás és hagyományos keresztrejtvény. Számos témakört öleltek fel a feladatok, mint például az állatok, a ruhadarabok, az édességek, az ABC, Nobel-díjas németek, a család.

Az idegen nyelvi hét 2. napján Junior próbanyelvvizsga volt a 7. és 8. osztályosok számára.


Az angolosok 36-an, a németesek pedig 17-en voltak. A verseny feladataiban felmérték a szövegértési és a hallás utáni készségeket, a tanulók nyelvhasználatát és az íráskészségüket is.

A következő nap az iskola németül tanuló 3–4. osztályos gyerekeinek játékos foglalkozására került sor a Polgári utcai intézményegység könyvtárában. A megjelent 26 kisdiák bemelegítésként megismerkedett egymással és a délután témájában a tavaszhoz kapcsolódó szavakat gyűjtöttek magyarul, majd németre váltva szókártyákat rendeztek az évszakok, a hónapok, a napok témakörben. Természetesen a húsvéti jelképek is felbukkantak. A közben összegyűlt munkákat, verset, az ajándékba kapott madár figurákat egy kis batyuban haza is vihették a diákok, hogy az élményeiket otthon is meg tudják erősíteni. A rendezvény keretében az 5–6. osztályos angolos gyerekek országismereti vetélkedőn vettek részt a 4. napon, BRITISH CULTURE címmel. A versenyre 19 pár nevezett, 4 páros az ötödikes csoportokból és 15 páros a hatodikos csoportokból. A vetélkedőre PROJECT tankönyvek országismereti szövegeiből és feladataiból készültek a gyerekek, tanáraik segítségével.

A feladatok a következő témákat érintették: iskola, étkezés, ünnepek, állatok, híres emberek, otthonok.

Az idegen nyelvi hét zárásaként „Más népek ízei” címmel ételkóstolás és ételbemutató szerepelt a programban. A gyerekek szüleikkel együtt angol, amerikai, német, osztrák és svájci különlegességeket készítettek. Gyönyörűen megterített asztalok várták a többi gyereket, szülőket, kollégákat. Más népek ízeinek a fölfedezése mindig izgalmas feladat, a gyerekek szívesen ismerkedtek az idegen kultúrák konyháival, ízeivel.

Az egész hétre elmondható, hogy tartalmas, izgalmas, és színes rendezvények bizonyították gyermeknek és felnőttnek: idegen nyelvet tanulni JÓ!

Fekete Andrea


vissza