Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Móric nevű látogatóinkat!
2019. szeptember 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2017-04-28 13:01:00

Nemezkiállítás hol itt, hol ott

Kezdhetném úgy is, mint egy mesét – hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy régi világ, ahol a gyapjú viseletként, lakhelyként, takaróként is szerepet szolgált. Ügyes kezek vágták, tisztították, fésülték, rakták, göngyölték, gyúrták, s egyszer csak, nagy-nagy türelem eredményeként nemez született.

Egy olyan anyag, mely csakis születhet – ami véd, óv, gyógyít, s olyan áldottságot biztosít, mely nemcsak a mesében, de a valóságban is szolgálja azt, aki őt becsülettel, alázattal s két kezével készre varázsolta.


Tárgynak nem is nevezhető csoda születik belőle, melyet ajándékba kaphat ifjú pár, hogy szerelmük beteljesülést hozzon haláluk órájáig. A megszületett csecsemőt is erre fektetik, hogy örök életében egészséges legyen, de ha az újdonsült uralkodót is erre ültetik, uralkodása bölcs lesz és igazságot hirdető. Beteg embernek gyógyítást kínál és gyógyulást ajándékoz egy nemez takaróra fekvés, egészségesnek szép álmot hoz és komfortos alvást, pihenést.

Nemezt alkotni nem egyenlő azzal, hogy valamit készíteni, esetleg kézműveskedni. Kitalálni is új dimenzióba repít, a lélek és a test közös kívánsága, óhaja valósul meg benne. A szellem létrehozza a témát, a lélek beleteszi a szépet, a test pedig létrehozza a melegségével, a kezek, lábak munkájával.

Ezt a fajta tevékenységet, a nemez születését belülről is meg kell érezni, mai kifejezéssel: rá kell hangolódni. Olyan tevékenység, mely során nem fárad el a test, hanem épp ellenkezőleg: felfrissül.

„A nemez tisztaságot szül, ezért az egeknek tetsző mesterség. A testi tisztaság megteremti a lelki tisztaságot. Minden közös nemezkészítés közös áhítat, közös mulatság, és a nemezen lévő minta a legszebb, az maga a szerelem. Ez visz tovább a lelki utadon” – ezt írták Vetró Mihály könyvébe Nagy Mari és Vidák István textilművészek ajánlásként.

Kész tárgyakat nézegetni „élőben” nem sokszor adatik meg, kiállításon szemlélődni élmény. Ez adatott meg számunkra idén márciusban, amikor is meghívást kaptunk kiállítóként és nézelődőként is a Hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központba, a Nemez természete című alkotói kiállításra, melynek megnyitója március 17-én, 17 órakor volt.

Vetró Mihály – hajdúszoboszlói alkotó, aki a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolában tanít nemezelést párjával, Árvai Anikóval – szervezte a kiállítást, melyet Magyarország mongóliai nagykövete nyitott meg, hiszen a nemezelésnek komoly mongol hagyományai is vannak.

A másik kiállítást minden évben megrendezik a Koós Károly Művészeti Szakgimnáziumban Debrecenben alkotó pedagógusok számára, melyre 3 darabbal lehetett pályázni. A darabok kiállíthatóságáról szakmai zsűri döntött, így mi is bekerültünk mindhárom darabunkkal a kiállítók közé.

Jó érzés volt mindkét kiállításon bemutatnunk legszebbjeinket, megtisztelő volt olyanokkal kiállítanunk, akik nevek a szakmában. Célunk, hogy a gyerekekkel is megismertessük ezt a tevékenységet, hogy legyenek köztük is majd olyan „megszállottak”, mint amilyenek mi vagyunk Papp Anitával.

Fekete Andrea


vissza