Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Magdolna, Magda nevű látogatóinkat!
2019. július 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2015-01-16 09:40:00

Újabb hajdúnánási értékek kerültek be „a hungarikum piramis” alapszintjére

A 2012. évi XXX. törvény, az ún. hungarikum-törvény egész Európában egyedülállónak számít, az országgyűlés egyhangúlag fogadta el, s erejénél és szándékainál fogva számos lehetőséget biztosít hazánk értékőrző szemléletű egyénei, közösségei, települései, cégei számára, hogy értékeiket elindítsák az ún. hungarikum-piramison a települési, majd innen a megyei, tovább a kiemelt nemzeti érték rang, végül a hungarikum cím elnyeréséért.

Nem minden helyi érték jut fel a hungarikum piramis csúcsára, s nyeri el hungarikum törvényi védjegyet, viszont az alsóbb szintekre történő besorolás is nagy érdem, hisz figyelmet, ismertséget ad, akár turisztikai vonzerőt jelenthet az értéket őrzők számára.


A hungarikum törvény szerint a hungarikum: „…megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Hajdúnánás városa hazánk települései közül a legelsők közt döntött úgy, hogy aktívan bekapcsolódik a magyar értéktár-háló gyarapításába, s helyi értékeit „azonosítja, számba veszi”, ezért hozta létre a Települési Értéktárat, mely a hungarikum piramis legalsó, helyi színterét képezi. Városunk Értéktár Bizottságának legutóbbi ülését 2015. január 14-én tartották meg, melyen a következő- Hajdúnánás Városi Önkormányzat által kiválasztott értékek pályázati anyaga nyert el a „települési érték”rangot: a hajdúnánási Öhön, mint jellegzetes hajdúsági pásztorétel, a Bocskai-korona hasonmás, a helyi fizetőeszközként funkcionáló Bocskai Korona és a híres hajdúnánási gyógyvíz.

A Települési Értéktárba történő felvétellel egy időben az Értéktár Bizottság indítványozta a fenti négy érték továbbajánlását a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár felé, a hungarikum-piramis következő szintjére, ahol már a Debrecenben működő Megyei Értéktár Bizottság dönt majd következő ülésén a megyei értékké nyilvánításról és a Magyar Értéktár felé történő továbbajánlásról.

A magyar értékek eddig besorolt és még ezután feltérképezendő gazdag sora egy „dinamikus, változó, fejlődő, organikus képződmény”, s Hajdúnánás Városa aktivitásra szeretné bíztatni a lakosságot e téren: kérjük, hogy ha méltónak találnak bármilyen helyi értéket, pl. tipikus magyar étel, népszokás, természeti kincs, kulturális örökség, egészséggel kapcsolatos megoldás, ipar vagy műszaki találmány, építészeti alkotás, turisztikai vagy sporttal kapcsolatos érték, mely értéktári figyelemre méltó lehet, kérem jelezzék, a polghiv@archiv.hajdunanas.hu e-mail címre.


vissza