Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Móric nevű látogatóinkat!
2019. szeptember 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2014-06-24 09:05:00

A „legvitézebb huszárra” emlékeztünk

A XII. Regionális Simonyi Napok keretében tartottak ünnepi megemlékezést június 22-én vasárnap a Református Templom előtti Bástyafalnál a Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. szervezésében.

Az 1771-ben született legendás huszár ezredesre, Báró Vitézvári Simonyi Óbesterre emlékeztek városunkban, aki a napóleoni idők csataterein állt helyt.


Nevéhez fűződik többek között, hogy településünkön toborozta huszárjait a napóleoni háborúk idején, valamint a Debreceni Nagyerdő szórakoztató központtá alakítása, a fürdő és a vigadó kiépítése, árvaház, ispotály létesítése, vagy a nevét viselő út menti fasor ültetése.

Szerte a Kárpát-medencében ezekben a júniusi napokban zajlanak a megemlékező programsorozatok. A városi ünnepség a Református Templomban istentisztelettel vette kezdetét június 22-én, vasárnap délelőtt, majd a templom előtti bástyafalnál nemzeti énekünk, a Himnusz dallamaival folytatódott a megemlékezés.

A megjelenteket Dr. Juhász Endre, Hajdúnánás város alpolgármestere köszöntötte, aki beszédében Simonyi személyiségét, egyéniségét jellemezte. A beszédet Gencsi Mihály népdalcsokor összeállítása követte, majd Dr. Csohány János, egyháztörténész, professzor úr egy az 1819-es évben megrendezett nagyszabású zászlószentelési ünnepséget elevenített fel a közönség számára, illetve méltatta a legvitézebb huszár, Simonyi József bátor, vakmerő életútját.

Az ünnepi beszédet követően a Szalmakalap Citera együttes előadása következett, majd a jelenlévők az emlékezés koszorúit, virágait helyezték el Simonyi Óbester emlékének tiszteletére a Bástyafalnál.


vissza