Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Móric nevű látogatóinkat!
2019. szeptember 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2014-06-24 08:20:00

Napkeleti származásunk őrzői - könyvbemutató a könyvtárban

Buczkó József: Napkeleti származásunk őrzői (A magyar szürke marha az élő emlékezetben és családi fotókon Hajdúnánáson) című könyv bemutatójára hívták június 12-én, csütörtök délután az érdeklődőket a Móricz Pál Városi Könyvtárba.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere megnyitó beszédében kiemelte, hogy Hajdúnánás városa mindig is gazdálkodott, melyben manapság fontos szerep hárul arra, hogy a ránk bízott örökségeinknek jó gazdái legyünk.


Polgármester úr két szóval foglalta össze a helyi hagyományok ápolását és azok átmentését. „Mára egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi közösségekben, az óvodákban, az iskolákban arra, hogy a múltunkat, gyökereinket a felnövekvő generáció megismerhesse. Ha egyszerűen, két szóban kellene megfogalmazni: tradíció és innováció. Valami olyasmit próbálunk visszahozni, ami volt és valami olyasmit szeretnénk újjáéleszteni, amiről sokan lemondtak.”

Szólláth Tibor megemlítette városunk újjáéledő szalmakultúráját, a szalmából készült tárgyakat is, melyek a közeljövőben újra a hétköznapok ajándéktárgyaivá válhatnak.     

A megnyitó beszédet követően Gencsi Zoltán, erdőmérnök, Hortobágy község alpolgármestere mutatta be előadásában a magyar szürke marha múltját és jelenét párhuzamba állítva Buczkó József: Napkeleti származásunk őrzői című könyvével. Az előadás részletesen kitért a hajtó utak fejlődésére, a szürke marha fajta fennmaradásának mikéntjeire, az ökör gasztronómiai elkészítésének módjaira, valamint a marha mindenféle alkatrészének és származékának felhasználási technikáira.

A könyv és az előadás is bebizonyította, hogy az őshonos magyar állatfajtánk, a magyar szürke milyen sokszínű és gazdag történelmi hagyományokat, értékeket hagyott ránk, mely lehetőséggel csak élnünk kell.  


vissza