Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Magdolna, Magda nevű látogatóinkat!
2019. július 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2013-07-11 09:37:00

Hagyományőrző Aratók Fesztiválja

A hajdúnánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ szervezésében az idén is a Nyakas Farm adott otthont az immár ötödik alkalommal megrendezésre került Hagyományőrző Aratók Fesztiváljának 2013. július 6-án.

A rendezvény házigazdája Nyakas András és felesége immár ötödik éve támogatják és biztosítanak helyszínt a rendezvénynek. Az évek óta nagy érdeklődésre számot tartó programra településünkről, a két hajdúvárosból Hajdúdorogról és Hajdúhadházról, valamint a környező településekről, Debrecenből, Téglásról, Földesről összesen 11 csoport érkezett. Az egész napos rendezvény nyitányaként Szólláth Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket. 


Az érett kalászokat rengető búzamezők mellett reggel nyolc órakor, igazi aratóidőben a sok-sok évtizedes hagyományokhoz hűen vette kezdetét Gacsályi Gábor tiszteletes úr áldását követően a kézi aratás. A több mint egyórás folyamatot és a végeredményt zsűri kísérte figyelemmel, amelyben idén városunk ítészei, Kiss Imre és Hadadi Imre mellett három település – Földes, Hajdúhadház, Téglás – kertbarát egyesületeinek képviselői is értékelték a szakmai fogásokat, az öltözéket, az együttműködés összhangját és a jó gazda gondosságát. A nemes versengésben első helyezést ért el a Hajdúdorogi Kertbarát Kör, második lett a Hajdúhadházi Kertbarát Egyesület és harmadik helyen zárt a Téglási Bek Pál Kertbarát Kör. Eközben az arató csoportok szakácsainak bográcsaiban ízletes marhapörkölt főtt, amelynek alapanyagait a házigazda biztosította. Az aratási munkálatok befejeztével a programon résztvevők a Hajdú Bokréta előadásában, Csiki László rendezésében láthatták a Malac című parasztkomédiát. Ezt követően jó ebédhez szólt a nóta, több helyi nótaénekes és vendégművész fellépései színesítették a programot. Az aratás alkalmából készített ételek terén a zsűri idén a hagyományos sült tésztákat értékelte: összesen 27 háziasszony készítette el finomabbnál finomabb dübbencsét vagy pogácsáját. A fiatalabbak a nap folyamán bepillantást nyerhettek a hagyományos kézi aratás rejtelmeibe, kipróbálhatták azt, valamint Szabó Imrétől hallhattak történeteket a népi tradíciókról és a régi szokásokról.

A rendezvény valamennyi korosztály számára változatos programokat kínált, a gyerekeket egész nap szalmaugráló vár várta, megismerhették a szalmafonás és kalapkötés módszereit. A késő délutánig tartó jó hangulatról Tordai Zoltán és cigányzenekara, valamint Kócsi Imre és a Hajdú Bokréta nótásai gondoskodtak.

Sok szeretettel gratulálunk a verseny helyzetettjeinek!


vissza