Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Magdolna, Magda nevű látogatóinkat!
2019. július 22.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2013-07-05 13:02:00

Sajtótájékoztató az új földtörvényről

Sajtótájékoztató keretében ismertette Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere a Magyar Országgyűlés által 2013. június 21-én elfogadott mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény rendelkezéseit. 

Mint ismeretes, hazánk 2014. április 30-ig tarthatja fenn a külföldi és magán jogi személyek hazai termőföldjeire vonatkozó, jelenlegi tulajdonszerzési korlátozásokat és tilalmakat.

A városvezető elmondta, hogy a közel egyéves parlamenti vitát követően megalkotott törvény a magyar föld védelmére szolgál, megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek, illetve spekulánsok tulajdonába kerüljön. Ezáltal a törvény megalkotásakor célként fogalmazódott meg, hogy a nagybirtokok jelenlegi 50%-os aránya 20%-ra csökkenjen, a családi gazdaságok aránya 50%-ról 80%-os arányra változzon. A birtokméret tehát csökken, egy földműves legfeljebb 300 hektár termőföld tulajdonjogát szerezheti meg, ezzel párhuzamosan a birtokméret maximuma is a felére csökken: a jelenlegi 2500 hektár helyett legfeljebb 1200 hektár lehet vetőmagtermesztő cégek, állattartó telepek és a cégek saját tagtól bérelt földje.


További jelentős momentum, hogy a helyi földosztási bizottság döntésétől függ majd a külföldiek földvásárlása. Külföldi csak akkor vehet majd földet, ha valóban földműveléssel foglalkozik, letelepedik Magyarországon, megvan a szükséges végzettsége, földet művel és a helyi földbizottság beleegyezését is megkapja.

A földtörvény tehát olyan változásokat hoz a hazai birtokviszonyok terén, amelyek révén Hajdúnánáson is visszaállíthatóvá válnak a háztáji gazdálkodás hagyományai.

Az új földtörvény több ütemben lép hatályba: egy része december 15-én, a többi rendelkezés 2014. január 1-jén, majd március 1-jén és május 1-jén.


vissza