Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Emma nevű látogatóinkat!
2024. április 19.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



LAKOSSÁGI FELHÍVÁS!
a tavaszi szabadtéri tüzek időszakára való felkészülés, továbbá a tűzesetek megelőzése érdekében

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a 43/2012. (XI. 30.) Önkormányzati Rendeletével az avar és kerti hulladék égetés, valamint szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól rendeletet alkotott, melyben
- az avar és kerti hulladék ártalmatlanítás szabályaira,
- a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokra hívja fel a figyelmet.

Az Önkormányzati Rendelet 3. § (1) bekezdése szerint „Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.”

A (7) bekezdés alapján „Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.”

A rendelet 5. §-a rendelkezik a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról: Szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.”

...tovább az Önkormányzati Rendeletre
Felhívom a lakosságot, a gondozatlan telkek, területek tulajdonosait, hogy lakókörnyezetüknek az éghető gaztól, szeméttől, száraz növényzettől való megtisztítást végezzék el.
A szabálytalan tűzgyújtás helyszíni bírság kiszabását, illetve szabálysértési feljelentés kezdeményezését vonja maga után.

                                                                                   Dr. Kiss Imre
                                                                                         jegyző





Figyelem

Borsod Volán Személyszállítási Zrt.  értesíti a közösségi közlekedést igénybevevőket, hogy 1369 Miskolc-Polgár-Hajdúnánás autóbuszvonalon a munkanapokon Hajdúnánás, Ady E. krt. 32. szám megállóhelytől  9,00 órakor Miskolc autóbusz-állomásra induló 448. számú járatot 10 perccel később 9,10 órakor közlekedteti, a járat Tiszaújváros autóbusz-állomásról 10.00 órakor indul tovább.
A fenti módosításra a járatok, 1372 Miskolc-Polgár-Debrecen-Hajdúszoboszló vonalon bevezetésre került, integrált közlekedéséhez történő illeszkedése miatt került sor.
 
A Borsod Volán a közösségi közlekedést igénybevevők megértésé kéri és kellemes utazást kíván.


Megújult az I. világháborús emlékmű

2012-ben a Hajdúnánás városközpontjában álló Kossuth szobor mellett 85 év után a Hősök Emlékműve is megszépült.

A szobor története 1924-ben kezdődött, az első világháborút követően a Nemzetgyűlés törvényben határozott arról, hogy a hadszínterek magyar hősi halottai számára minden településen „műemlékeket” kell állítani. A város vezetése és a lakosság összefogásával közel egy évig tartó gyűjtési folyamat indult, melynek eredményeként 1925 végére együtt is állt a szobor költsége, amely terményre átszámítva negyven vagon búza árát jelentette.

Kalotay Kreipel Ottó műve az első világháborúban elesett 642 hősi halált halt honvéd emlékére készült, a múlt és a jelen egymásba fonódását szimbolizálja.

A kétalakos bronzszobor közadakozás, illetve támogatók segítségével valósult meg, végleges helyét és formáját több elképzelést követően 1927 szeptemberében nyerte el. Az alkotás az első világháborús emlékművek között páratlan, mivel a veszteség és a fájdalom helyett az erőt, a bátorságot, illetve a generációk közötti kapcsolat létezését szimbolizálja, hiszen erre utal a műalkotás neve is: „A hajdú hős szelleme lelkesíti az utódot”.

A bronzból készült alkotást nem kímélte az idő vasfoga, az évtizedek alatt az öntési hibákból eredően több helyen korrodálódott, így a Hajdúnánás Városi Önkormányzat 2012 márciusában támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához a köztéri szobor restaurálására. A kérelem pozitív elbírálásban részesült, Dr. Réthelyi Miklós miniszter úr a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből 2 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a világháborús szobor restaurálására, újraavatására.


Tovább





Sajtóközlemény

munkahelyteremtés Uniós támogatásból hajdúnánáson
2013. január 31.

A Greenfield Park Kft. közel 25 millió forint uniós támogatást nyert munkahelyteremtésre az Új Széchényi Terv Foglalkoztatási Programja keretében, „Hímző gépek beszerzése megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása céljából” című pályázatával.

A projekt keretében a Greenfield Park Kft. beszerzett négy olyan hímző gépet, amelyek megfelelnek a megváltozott munkaképességűek munkahelyi igényeinek.
A gépek megvásárlásával a cég négy megváltozott képességű munkavállaló számára teremtett munkahelyet, akik 2013. január 30–ától kezdődően dolgoznak a beszerzett gépeken. A Greenfield Park Kft. egy éves foglalkoztatási kötelezettséget vállalt az új munkavállalók foglalkoztatására.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása többletköltséget jelent a munkáltatók számára, ezen költségek megtérítése a foglalkoztató számára növelheti a megváltozott munkaképességű munkavállalók iránti keresletet, és így elősegíti sikeres elhelyezkedésüket és munkában maradásukat.

A pályázat támogatást nyújt a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához szükséges eszközök, berendezések beszerzéséhez, átalakításához, valamint a munkahelyek és a munkaeszközök korszerűsítéséhez.


Tovább





Fontos teendők a fűtési szezon előtt

Ismét beköszöntött az ősz, és ezzel együtt hamarosan jön a hideg is. Az emberek ilyenkor igyekeznek beüzemelni a több hónapja kikapcsolt állapotban lévő fűtőkészülékeket.

Néhány fontos szabály, amire érdemes odafigyelni!

Ez az időszak a kéményrendszerek és a fűtőberendezések felülvizsgálatának az időszaka. A fűtési idény főleg az egyedi fűtéssel rendelkező családi házaknál jelenthet tűzvédelmi problémát. A gázkazánok, fali vízmelegítők, konvektorok, vegyes tüzelésű kazánok, cserépkályhák és az ezek szerves részét képező füstelvezető kémények megannyi veszély forrásai lehetnek.

Az elmúlt évben is több áldozatot követelt Magyarországon a szén-monoxid mérgezés, pedig kellő óvatossággal és körültekintéssel ezek a tragédiák elkerülhetőek lennének.

A balesetek nagy részének sajnos az az oka, hogy rendszeresen elmarad a berendezések ellenőrzése és karbantartása, pedig a készülékek életkorával a meghibásodás gyakorisága növekszik.

A kémények évenkénti ellenőrzését, majd legalább négyévenkénti műszaki felülvizsgálatát jogszabály írja elő, azonban a lakosság eltérő véleménnyel fogadja a szakemberek megjelenését.


Tovább





Idősek Világnapja Hajdúnánáson

 

2012. október 1-je, az Idősek Világnapja alkalmából Hajdúnánás városában is meghitt ünnepséget tartottak hétfő délután a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében. Az ünnepségen mintegy 120 időskorú hajdúnánási lakos vett részt. A világon csaknem 600 millió idős emberről emlékeznek meg ilyenkor. Az idősek munkájának eredménye a jelen, melyben a fiatalabb generáció él, számukra a pihenés ideje jött el, ez a nap az ő tiszteletükről szól. A hajdúnánási időseket Szabóné Marth Éva, a MOISB elnöke köszöntötte. Már hagyomány, hogy kulturális műsorral is kedveskednek az időseknek, Steve Taylor pánsípművész varázsolt felejthetetlen pillanatokat a színházterembe. Az ünnepség megrendezése szép példája az összefogásnak. Az arcokon megelégedettség és hála látszott, és ez erőt adhat a folytatáshoz mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez a délutánhoz. Azon kell dolgoznunk, tevékenykednünk valamennyiünknek, hogy az idősek az év minden napján érezzék a család, a társadalom megbecsülését.

Jó egészséget, tartalmas, boldog életet kívánunk minden kedves idős embertársunknak!

Fotók a galériában tekinthetők meg.

Fotók: Fűz László



VII. Regionális Nyugdíjas Találkozó Hajdúnánáson

2012. szeptember 29- én, az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került Hajdúnánáson a Regionális Nyugdíjas Találkozó a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének szervezésében. Az egyesület idén ünnepli 10 éves jubileumi évfordulóját, az egyesület tagjai példamutató közösségi szerepvállalásról tettek tanúbizonyságot az elmúlt 10 év során. A határon átívelő találkozóra a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében került sor, melyen a hajdúsági városok nyugdíjasai mellett Érmihályfalva, Érsemjén és Bihardiószeg nyugdíjasai is képviseltették magukat. Az est szervezője Nagyné Kristóf Irén az egyesület elnöke, az est háziasszonya pedig Szabóné Marth Éva, a Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke volt. A köszöntőkben hangsúlyozták, hogy ma nagy szükség van a szeretetre, barátságra és az összetartozás érzésére. A rendezvény alaphangulatát a Szalmakalap Citeraegyüttes ifjúsági tagozata, a Szalmaszálak műsora tette színesebbé. A Bocskai Iskola néptáncosai és a Debrecenből érkezett Főnix Néptáncegyüttes tagjai varázsoltak felejthetetlen pillanatokat a színházterembe.  A 10 éves születésnap alkalmából az egyesület tagjai emléklapot vehettek át, majd a hatalmas születésnapi torta elfogyasztása következett. Zenés- táncos szórakozás zárta a nyugdíjasok találkozóját. A szervezők ezúton szeretnék megköszönni minden lelkes támogató segítségét.

Képek a galériában találhatóak.



Állampapír-értékesítés és befektetési tanácsadás

a Magyar Államkincstár

Állampénztári Irodáiban
 

  • Díjmentes számlavezetés, átutalás és készpénzfelvétel
  • Akár évi 9,5 % kamat
  • Állami garancia a tőkére és a kamatra
  • Rugalmas, értékálló befektetés rövid-, közép- és hosszú távon
  • Online időpontfoglalás
  • Ügyintézés személyesen, faxon, interneten, telefonon, vagy levélben

Tisztelettel várjuk Önt a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság Állampénztári Irodájában

Debrecen, Hatvan utca 15.

 4002 Debrecen, pf.: 112.
Tel: (52)516-288, Fax: (52)516-203
Email: api.haj@allamkincstar.gov.hu
További információk honlapunkon: www.allamkincstar.gov.hu



Az ősz veszélyei az utakon

Az ősz beköszöntével, mikor még élnek bennünk a hátra hagyott nyár élményei és a nyári szabadságérzetünk, nem vesszük figyelembe, hogy ősszel megváltoznak az időjárási-, látási- és útviszonyok.

Az autósok az őszi hónapokban egyre gyakrabban találkoznak megváltozott közlekedési feltételekkel, amelyek az évszakra jellemző időjárási viszonyokkal nehezítik a közlekedést, mint pl.: a reggeli órákban a ködös útszakaszok.

A járművezetők nagy része ezeket az útszakaszokat nem elég körültekintően és a sebesség nem megfelelő megválasztásával, közelítik meg, és pánikszerűen fékeznek  meglepve ezzel a mögöttük közlekedőt, akit ilyenkor sok esetben vészfékezésre kényszerítenek. Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetők, ha a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton a gépjárművezetője csökkenti a sebességet és az ütközések elkerülése érdekében nagyobb követési távolságot tart, hiszen ilyenkor igen gyakoriak az utoléréses balesetek.

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok, melynek egyik természetes velejárója az út -, látási - és időjárási viszonyok fokozatos, vagy ugrásszerű változása. Erre sajnos a járművezetők többsége nem kellően készül fel. A különböző fronthatások, a rosszul megválasztott ruházat, a gépkocsi szellőző - fűtő berendezésének helytelen üzemeltetése fáradtságot, bágyadtságot okozhat, mely a reakcióidő megnövekedésével jár együtt.


Tovább




1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84