Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Emma nevű látogatóinkat!
2024. április 19.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



Előnevelt csirkét kaptak a Szociális Földprogramban résztvevő családok

A Szociális Földprogram iránt településünkön évről évre nagy az érdeklődés. A 2011-től működő Szociális Földprogram fenntartásához Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-Testülete saját költségvetésén belül különít el anyagi fedezetet.

A Szociális Földprogram „Önellátási célú állattartás – baromfitartás” alprogramjának keretein belül a Hajdúnánás Városi Önkormányzat a tavalyi évtől kezdve biztosít előnevelt csirkét a programban résztvevő családok számára. Az idei évben 192 család jelezte igényét a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat felé az állattartás – baromfitartás alprogramban való részvételre.

2013. május 10-én a késő délutáni órákban a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Hajdúnánás Városi Önkormányzat munkatársainak közreműködésével a szociálisan nehéz helyzetben lévő családok számára 4000 darab előnevelt csirke kiosztására került sor. 


Tovább





Elindult Hajdúnánáson a természettudományos tárgyak megújítása

A természettudományos tárgyak érthetőbbé, szerethetőbbé tétele a célja annak a fejlesztésnek, amelyről sajtótájékoztató keretében beszélt Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere és Harangi Zsolt, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző Iskola és Kollégium intézményegység vezető helyettese, a pályázat projektmenedzsere.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása céljából 2012 nyarán pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program rendszeréhez „Természettudományok oktatása a jövőnkért” című program támogatására. A pályázat kedvező elbírálásban részesült, a program keretében a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző Iskola és Kollégium főépületében egy központi laboratórium kerül kialakításra.

Szólláth Tibor polgármester elmondta, hogy a fejlesztés mintegy 332 millió forint támogatásból valósul meg, s tekintettel arra, hogy a felsőoktatásban egyre nagyobb szerepet kap a természettudományos oktatás, a mérnökképzés erősítését is segítheti az Öveges Program. Hajdú-Bihar megyében három település, Debrecen, Berettyóújfalu és Hajdúnánás kapott lehetőséget arra, hogy ilyen jellegű fejlesztést végrehajtson.

Harangi Zsolt arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a program a középiskolai osztályok diákjai mellett 11 általános iskola tanulóit vonja be az együttműködés folyamatába, a pályázat tananyagfejlesztést, szaktanári segédletek, tanulói munkafüzetek beszerzését és 30 órás pedagógus továbbképzést biztosít Hajdúnánás és a környező települések természettudományos végzettséggel rendelkező pedagógusai számára, ami lehetővé teszi, hogy tanítványaik számára a központi laborban órákat tartsanak. A pályázat megvalósítása 2014-ig tart, melynek keretében első lépésben a gimnázium biológiai szaktantermének, szertárának és környező helyiségeinek átalakítása, korszerű természettudományos laboratórium kialakítása, a laboratórium bútorokkal történő berendezése, eszközök és vegyszerek beszerzése történik.

A program megvalósítását laboráns és laborvezető segíti. A laborban végzett kísérletek révén tovább erősödhet a tanulók természettudományos érdeklődése, lehetőség nyílik szakmai műhelyfoglalkozások, tehetséggondozó foglalkozások tartására.



Átadták a skate pályát

2013. május 8-án hivatalosan is birtokba vehették a gördeszkások, -korisok és kerékpárosok a Bocskai István Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Magyar utcai intézményének területén elhelyezett gördeszka-pálya elemeket.

A Hajdúnánáson élő fiatalok körében igen kedvelt sportok közé tartoznak az extrém sportok. A gördeszkázásra, görkorcsolyázásra, biciklizésre a korszerű, modern pálya átadásáig csak a város közterei, a bevásárlóközpontok nagy beton placcai, a játszóterek és a közeli települések skate pályái adtak lehetőséget.

Délután már izgatottan gyülekeztek a Magyar utcai intézmény betonpályáján az iskolákból érkező tanulók és a környék deszkásai, hogy kipróbálhassák a két elemből álló pályát.

A pálya elemei a Hajdúnánás Városi Önkormányzat a 76/2011 (VII.29.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében a Szabadidős szolgáltatások fejlesztése “Ép testben ép lélek” célterületre pályázatból elnyert,  3.000.000. Ft összegű nettó támogatásból kerültek beszerzésre. A minőségtanúsítvánnyal rendelkező “keretes pipa” (nagyedcső) és „ugródoboz” elnevezésű elemeket a gyakorlatok elindítására, valamint a gyakorlatok közbeni ugratásokra tudják használni a fiatalok. 


Tovább





Új vállalkozásfejlesztő hitelek a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál

2013. május 7-én a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatalban a régió egyik kiemelt vállalkozásfejlesztő szervezete, Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója, Mazsu Gergely tájékoztató keretében ismertette a 2013 májusában a kormányzati lépésekkel összhangban bevezetett programokat.

Az Alapítvány – melynek legjelentősebb alapítója a Hajdú Bihar Megyei Önkormányzat - a vállalkozókkal folyamatos kapcsolatot tart, így olyan programok indítása áll módjában, melyek a vállalkozók igényeihez igazodik.

A két új program régóta várt piaci rést tölt be, ilyen tevékenységre nyújtott támogatott hitelprogram korábban még nem volt a megyében. A hitelkonstrukciókban azonos, hogy azokat gyorsan, akár 2-3 hét alatt folyósítja az Alapítvány, forint alapon, alacsony kamatszinttel. A korábbi hitelprogramokhoz hasonlóan az új programok esetében sincs semmilyen rejtett költség, kezelési költség, illetve ingyenes az előtörlesztés is. A hiteleket az induló vállalkozások is igényelhetik és újdonság az is, hogy mezőgazdasági vállalkozók is megkaphatják azt.


Tovább





Városi majális a strandon

Az elmúlt években immár hagyománnyá vált, hogy a május 1-jei programok a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén kerülnek megrendezésre.

A Kéky Lajos Városi Művelődési Központ szervezésében 2013. május 1-jén minden korosztály számára színes programokkal biztosították az egész napos kikapcsolódást. A kellemes, kora nyári napon a strandot egész nap ingyenesen látogathatták a hajdúnánásiak és a városba érkező vendégek.  A sportolni vágyókat strandfoci, röplabda, a fürdőzést kedvelőket három feltöltött medence várta. A délelőtt folyamán a gyermekek Vitéz László bábelőadását is láthatták, az óvodások kézműves foglalkozásokon, játékos sportvetélkedőn is részt vehettek. A bábelőadást követően a délelőtt további részében a modern táncé és a néptáncé volt a főszerep. A Rozgonyi Melitta és Márton Attila által vezetett Hajdúnánási Gimnasztráda fellépését tekinthette meg a közönség. A szervezők gondoltak a gyermekes családokra is, őket ügyességi verseny keretében invitálták egy kis mozgásra. A délután folyamán Karcagi Péter és barátai előadásában nótákat, operetteket hallhattak a majálison résztvevők, melyet a Csicsergők és az Aranyszalma Gyermek Néptánccsoport fellépése követett. A közönséget a késő délután kezdődő könnyűzenei koncertek is szórakoztatták, ízelítőt kaphatnak a Megasztár felfedezettjei, Szabó Leslie és Tóth Gabi zenéjéből.  

Fotók a galériában megtekinthetőek (Fotók: Fűz László)



Betekintés a japán kultúrába

Május első hetében Hajdúnánás ad otthont a „Cseresznyevirágzás - III. Hajdú-Bihar Megyei Japán Kulturális Napok” rendezvénysorozatnak, melyet a Magyarországi Japán Nagykövetség képviseletében Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete nyitott meg 2013. április 28-án.

A rendezvény megnyitóján Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere üdvözölte a megjelenteket, ezt követően Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott köszöntőt. A diplomatát az IPU Magyar-Japán Baráti tagozatának alelnöke, Márton Attila országgyűlési képviselő hívta meg.

A megyei japán-magyar kulturális hét Japán egyik legnagyobb ünnepével, a cseresznyevirágzással egy időben került megrendezésre. A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, ami  amellett, hogy Japán jelképe, egyben identitásuk elválaszthatatlan része is. A cseresznyevirág apró szirmai az élettől elválaszthatatlan mulandóságot,  a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják. A cseresznyevirágzást a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik,  és egy több napon át tartó ünnepség sorozattal, a hanamival tesznek emlékezetessé. A hanami egy családi és baráti körben, piknikezéssel eltöltött  program, amikor az emberek semmi mást nem tesznek, egyszerűen csak gyönyörködnek déli szigetektől induló, és  felől észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban.


Tovább





B e s z á m o l ó
a Startmunka-program elindításáról,
 elvégzett munkákról és eredményekről

Hajdúnánás Városi Önkormányzat sikeresen pályázott az idén országosan is bevezetésre kerülő startmunka-programra, mely városunkban 2012. február 13. óta több lépcsőben indult el.

Hajdúnánáson a startmunka-program négy projektből áll, melynek keretében 297 fő közfoglalkoztatott alkalmazásra nyílt lehetőség.

  • Mezőgazdasági növénytermesztési projekt                   (kezdete: 2012.03.01.)
  • Illegális hulladéklerakó helyek felszámolása                 (kezdete: 2012.02.13.)
  • Mezőgazdasági földutak karbantartása                         (kezdete: 2012.04.01.)
  • Belvízelvezető elvezető rendszerek rendbetétele           (kezdete: 2012.04.01.)

A teljes beszámoló megtekinthető itt

Képek a kertészetről

Képek a belvízelvezető rendszerek karbantartásáról

Képek a mezőgazdasági földutak rendbetételéről

Képek az illegális hulladéklerakók felszámolásáról



Gyermekvédelmi Tanácskozás Hajdúnánáson

2013. március 29-én a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat, Városi Bölcsőde Kossuth utcai épületében Gyermekvédelmi Tanácskozást tartottak az intézmény munkatársai.

A szakmai konferenciára a település minden gyermekekkel és fiatalkorúakkal foglalkozó közintézményéből érkeztek érdeklődők. A tanácskozást Szólláth Tibor polgármester úr nyitotta meg.

A megnyitót követően Nagyné Juhász Krisztina intézményvezető ismertette a szolgálat 2012-ben végzett munkáját, kiemelve az elmúlt két évben sikeresen lezajlott Szociális Földprogramot, amelynek ötlete először 2010-ben körvonalazódott.

A Szociális Földprogram levezénylése a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a Hajdúnánás Városi Önkormányzat összefogásával valósulhatott meg.

A Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat gondozásában lévő családok közül két éve 57 család vett részt a programban, 30 család önkormányzati tulajdonban lévő földterületen, 27 család a saját kertjében kezdhette meg a művelést.

A tavalyi évben már 85 család foglalkozott konyhakerti növénytermesztéssel, emellett egy előzetes igényfelmérést követően állattartással is bővült a program, így baromfi tartásra is lehetőség adódott.

Az intézményvezető elmondta, hogy folyamatosan nyomon követték a résztvevők boldogulását: tanácsadásokkal és látogatásokkal segítették a gazdálkodókat. Az 500-800 négyzetméteres parcellákon átlagosan 30-100 ezer forint értékű termény lett, amely motivációt jelentett a családok számára. A program céljaként fogalmazódott meg, hogy lehetőség szerint minél kevesebb olyan család legyen, akiknek a mindennapok során nélkülözniük kell az élelmiszert.  


Tovább





Tisztelt Lakosság!

Nyilvántartásunk alapján 2013. évben Hajdúnánáson 880 adózó kötelezett talajterhelési díj megfizetésére. Az egységdíj 10-szeresére történő emelkedése miatt Hajdúnánás Város Önkormányzat Képviselő-testülete - a mentességek szélesebb körben történő megadása kapcsán – új rendeletet alkotott, azzal a szándékkal, hogy könnyítse a lakosságra nehezedő terheket. Amennyiben valaki 2012. évben a lentebb részletezett kedvezmények valamelyikére jogosult volt, és egy nyomtatványt kitöltve kéri a talajterhelési díj megfizetése alóli mentességet, a kérelmet eljuttatja a Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodájának Adócsoportjához úgy mentesülhet a díj megfizetése alól.

A kérelem beszerezhető a Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodájának Adócsoportjánál és letölthető innen is.

A környezet és természet védelme, terhelésének mérséklése, a környezethasználóknak a környezet és természet megóvását szolgáló tevékenységre való ösztönzése, valamint a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásainak biztosítása érdekében az Országgyűlés megalkotta a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvényt.

A törvény célja, hogy elősegítse a környezetbe történő anyag- vagy energia kibocsátás csökkentését, a környezet és természet megóvása érdekében a leghatékonyabb megoldások alkalmazását, valamint az állam és a környezethasználók közötti arányos teherviselést.

2012. február 01. napjától a korábbi 120,-Ft/m3 helyett 1.200,-Ft/m3 összegben került meghatározásra a talajterhelési díj egységdíjának mértéke. Hajdúnánás "érzékeny" besorolású terület, így a fizetendő összeg 1,5-ös szorzóval számítandó. Ez azt jelenti, hogy egy köbméter ivóvíz-fogyasztás után 1.800,- forint talajterhelési díjat kell megfizetni.

A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz.


Tovább





TÁJÉKOZTATÁS

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága és az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) által működtetett Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer (OENyR) a 2013. évre fokozódó gyapjaslepke (Lymantria dispar) károsítást, illetve károsításveszélyt regisztrált.  

Az előzetes felmérések alapján a petecsomók száma igen magas, amiből esetlegesen arra lehet következtetni, hogy a majdan kikelő lárvák nem csak az erdőterületeken, hanem mezőgazdasági területeken,  így  a  kultúrnövényeken,  házikertekben,  díszfákon,  gyümölcsfákon,  szőlőn  is károsíthatnak majd.  

Ezen túlmenően a hernyóinak szőre érzékeny bőrűeken viszketést és bőrpírt, elvétve hólyagokat okozhat.

Az  erdőről,  az  erdő  védelméről  és  az  erdőgazdálkodásról  szóló  2009.  évi  XXXVII.  törvény  57.  § alapján  az  erdőgazdálkodó  –  ennek  hiányában  a  tulajdonos  vagy  jogszerű  használó  -  köteles többek  között  az  erdő  egészségi  állapotát  figyelemmel  kísérni,  és  az  erdőt  veszélyeztető  káros hatások kártételének megelőzéséhez és az ellenük való védekezéshez szükséges intézkedéseket megtenni. 

Tovább >>>


1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84