Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Emma nevű látogatóinkat!
2024. április 19.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



Babakötvényt a Kincstárból

2013. december 2-től vásárolható a Babakötvény a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain. Decemberben rekord nagyságú, a 2006. januártól eltelt időszak havi adatait is meghaladó összeg áramlott az új Babakötvény konstrukcióba.

Az állam által nyújtott életkezdési támogatás összege – ami jelenleg 42.500 Ft – a Magyar Államkincstár által vezetett Start letéti-számlán kerül automatikusan elhelyezésre a gyermek születését követően. A Start letéti-számlán elhelyezett életkezdési támogatás összege nem egészíthető ki további befizetésekkel, illetve kamatozása megegyezik a mindenkori infláció mértékével. A szülőknek lehetőségük van azonban arra, hogy az összeget a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain díjmentesen nyitható Start-értékpapírszámlára helyezzék át és azokat a Kincstár automatikusan kizárólag a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe fektesse be, amely infláció felett 3%-os adó-, járulék- és illetékmentes kamatot garantál a futamidő végéig. Erre a számlára a szülők, törvényes képviselők és hozzátartozók, valamint a települések önkormányzatai – korlátlanul – fizethetnek be forint összegeket.  


Tovább





Önkéntes felújítás a Bocskai úti bérlakásban

Hajdúnánáson összefogott egy lakóközösség és rendet tettek a házuk táján. A szociális bérlakások lakói gondoltak egy nagyot és önerőből, saját szabad idejüket nem kímélve újították fel a Bocskai út 30. szám alatt álló bérlakás lépcsőházát.

A 12 évvel ezelőtt épített bérlakásra ráfért már a belső felújítás, hiszen az évek során több helyen megrongálódott a fal állaga, repedezések és különböző foltok csúfították el lakótér belső képét. A munkálatok november hónapban kezdődtek és december végéig tartottak, melynek során a lakók az épület lépcsőházában teljes belső festést végeztek, megtörtént a lépcsőkorlátok lakkozása, az erkély korlátok újra festése, valamint néhány helyen a megrongálódott padlóburkolatok cseréjére is sor került. A Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. a felhasznált fal- és zománcfestéket, illetve a lakkot a ház számára biztosította.


Tovább





Február végétől megszűnik Hajdúnánás város adósságállománya

Sajtótájékoztató keretében 2014. január 15-én Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere bejelentette, hogy február 28-ától városunk megszabadul további 340 millió forintos adósságától, melynek eredményeként kiegyensúlyozottabbá válik Hajdúnánás gazdálkodása.

Mint ismert, a kormány korábbi lépéseként először a megyei önkormányzatok, majd az ötezer fő alatti települések teljes adósságállományát vállalta át. Második lépésként ezt követte a 2013. első negyedévében az ötezer főnél nagyobb települések, köztük Hajdúnánás tartozásoktól történő mentesítése.


Tovább





Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. közleménye 

FELHÍVÁS
villamos hálózatok környezetének tisztántartására 

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (székhelye: 4024 Debrecen, Kossuth L. u. 41.)  

felhívja

 az ellátási területén lévő Ingatlantulajdonosokat, Használókat, Kezelőket, Bérlőket - ideértve a természet- és növényvédelmi területek kezelőit, az erdészeteket, önkormányzatokat - a villamos hálózatok nyomvonalát és a biztonsági övezetet érintő akár élő, akár elszáradt, gondozott vagy gondozatlan fák, bokrok, növényzet eltávolítására, a fák gallyazásának elvégzésére.

A növényzeten történő beavatkozásra az élet- és vagyonbiztonság, veszélyes helyzetek elkerülése és az áramszünetek megelőzése érdekében van szükség.


Tovább





Szociális Földprogram megvalósítása Hajdúnánáson

Hajdúnánás Városi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett szociális földprogramok támogatására kiírt pályázaton 930 000 Ft vissza nem térítendő, 100%- os intenzitású támogatásban részesült.

A pályázat célja, hogy a szociális földprogram működtetése hozzájáruljon a területi hátrányok mérsékléséhez, a foglalkoztatási szint javításához, a hátrányos helyzetű emberek életminőségének javításához. A pályázat keretében a Kertkultúra és kisállattartási alprojektbe bevont résztvevők a saját háztartás-gazdaságuk, kertkultúrájuk művelésében történő munkatapasztalat kialakításában kapnak segítséget. A kedvezményezett családok számára nyújtott mezőgazdasági javak és mezőgazdasági szaktanácsadás biztosításával egy megélhetést segítő, életminőséget és önálló egzisztenciateremtési esélyt javító, öngondoskodásra nevelő program megvalósítására nyílik lehetőség.

Tovább >>>



Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről

Tájékoztatom, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Debreceni Főosztálya „Hajdúnánás” településen a KSH elnöke által 2014. évre engedélyezett önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez.

A felvételek Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program szerinti nyilvántartási száma és neve:

  • „1539 Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei”
  • „1942 A lakosság utazási szokásai”
  • „2003 Felmérés a háztartások információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök használatáról

Az összeírási munkát szerződéssel rendelkező, igazolvánnyal ellátott számlálóbiztosok végzik. A mintavétel reprezentatív, vagyis a címek kijelölését véletlenszerű kiválasztással hajtjuk végre.

Tovább >>>



Könyvritkaság bemutató

A városnapi rendezvénysorozat végéhez közeledve könyvbemutatóra került sor a Hajdúnánási Közös Önkormányzat dísztermében december 13-án, pénteken. Méghozzá nem is akármilyen könyv bemutatójára. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok gondozásában jelent meg egy igazi ritkaságnak számító mű „A HAJDÚK ÉS A HAJDÚ KERÜLET CÍMERES KIVÁLTSÁGLEVELEI 1605-1606-1838” címmel.

A könyvbemutatón jelen volt többek között a START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgatója Balogh Zoltán címzetes egyetemi docens, ifj. Balogh Zoltán a START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgató-helyettese, valamint Melich István a Nyírségi Nyomda igazgatója, aki koordinálta a kötetet.


Tovább





Kitüntető díjakat adtak át a városnapon

Bocskai István 1605. december 12-én Korponán kiadott kiváltságlevelével Nánást hajdútelepüléssé tette. A korponai kiváltságlevél megszületése óta 408 év telt el. A jeles alkalomból Hajdúnánás ünnepi rendezvénnyel adózott Bocskai fejedelem emlékének, és emlékezett meg a város 408 éves fejlődéséről.

December 12-én az esti órákban a városnapi ünnepség keretében Bocskai István szobrának talapzatánál ünnepi köszöntőt mondott Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere, majd a megjelentek elhelyezték a tisztelet és az emlékezés koszorúit. 


Tovább





Hajdúnánás 408 éves lett

A városnapi rendezvénysorozat következő állomásához érkezett december 12-én, csütörtökön. Az egész napos programsorozaton az érdeklődők betekintést nyerhettek a magyar hadviselés történetébe, megnyílt a Moldáviából érkezett ikon kiállítás, illetve ezen a napon adták át a városi kitüntető díjakat.

A város napján, december 12-én a reggeli órákban az Ovis karácsonyi vásárral vette kezdetét az ünnepség a Hajdúnánási Óvoda 7. sz. intézményegységében, ezt követően diafilmvetítést és mese délelőttöt tartott az óvodásoknak városunk Képviselő-testületének tagjai a Tájházban. Ezzel egy időben zajlott a mozi épületében a hajdúnánási közfoglalkoztatottak dolgozóinak szervezett véradás, amelyen két új véradót is köszönthettek soraik között.


Tovább





Ikonok Moldáviából

Hajdúnánás történetében az 1944. november 3-ai dátum tragikus eseményként került be a naptárba, hiszen ez volt az a nap, amikor városunkból több mint 500 civilt hurcoltak el. Közülük sokan Benderben lelték végső nyughelyüket.

Közel hetven évet kellett várni arra, hogy ez év nyarán Benderibe látogathasson a város delegációja, melynek során a családtagok illetve településünk nevében tiszteletteljes főhajtással és a hajdúnánási polgárok emlékét örző kopjafa elhelyezésével adózhassanak az elhunytak előtt. Ennek a kezdeményezésnek a támogatója volt Petru Costin a Moldovai Köztársaság Vámszolgálat Nemzetközi Igazgatóságának helyettes vezetője.


Tovább




1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84