Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Béla nevű látogatóinkat!
2024. április 23.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



Megemlékezés Hajdúnánáson a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. nyarán elfogadott határozata rendelte el. Ez a 15. alkalom, hogy sor került a megemlékezésre - figyelmeztetőként és emlékeztetőként a korszak történéseire, valamint a tanulságok levonására.

Hazánkban február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, melyről az Országgyűlés 2000. június 13-án döntött.


Tovább





A hajdúvárosok képviseletében zarándokoltak Bocskai nyomában

Évtizedes hagyományt ápolnak a hajdúvárosok, amikor a nagyságos fejedelem, Bocskai István temetésének évfordulója környékén – február 22. – felkeresik és leróják kegyeletüket a Bocskaihoz fűződő településeken.

Az idei zarándokutat, melyhez 14 fős küldöttség csatlakozott, mint mindig, most is Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere vezette. Vele tartott a megyei közgyűlés alelnöke, Tasi Sándor, Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere, Sőrés István, Hajdúböszörmény alpolgármestere, valamint több önkormányzati képviselő, és két református lelkész is.


Tovább





Vadász-pihenőházat adtak át Hajdúnánáson

A Vadász-pihenőházat 2015. február 20-án hivatalosan is birtokba vehették a vadászok a Róka és Nefelejcs utca kereszteződésében, melyet több mint 27 millió forintból építettek fel.

Hajdúnánás határában szinte pillanatok alatt építették fel a Kossuth Vadásztársaság vadászházát, melynek ünnepélyes megnyitórendezvényén Hadadi Imre, a vadásztársaság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.


Tovább





Ismét körútra indul a Bocskai - zarándoklat

Hajdú múltunkat ápolni, s őrizni kell. Ezzel a jelmondattal indul útjára Bocskai István fejedelem emlékére ismét az a zarándokút, melyen a hajdúvárosok küldöttsége, a nagyságos fejedelem életéhez kapcsolódó települések felkeresésével rója le tiszteletét immáron kilencedik alkalommal.

Ez év februárjában is a fejedelem emlékének méltó ápolását tűzték ki célul, hiszen 2015. február 20-22. között ismét zarándoklatot szerveznek immáron kilencedik alkalommal.


Tovább





Hajdúnánási értékeket emeltek be a Megyei Értéktárba

Sajtótájékoztató keretében jelentette be Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár 2015. február 09-én megtartott ülésén a következő hajdúnánási értékeket emelte be a megyei értékek egyre gyarapodó, különleges megbecsülést képviselő tárházába: Bocskai István Bécsben található koronájának egyetlen, hiteles hajdúnánási másolata, a Bocskai Korona, mint helyi fizetőeszköz, a hajdúnánási gyógyvíz, és a hajdúnánási szalmafeldolgozás, mint tradicionális háziipari tevékenység.


Tovább





Japán kultúra nánási diák szemmel

Japán igen távoli ország, a világ másik végén van, de hatása  elér hozzánk is. Leszámítva a Shongoku és egyéb anime rajzfilmeket, a Yu-GI-Oh kártyákat és  a Godzilla filmeket ( amiket már nem is a japánok gyártanak)  a Kendón keresztül egy igen érdekes, varázslatos kultúrát és  embereket ismerhettünk meg.

Nekünk ez újdonságként hatott korunknál fogva, de megtudtuk, hogy Hajdúnánáson nem vagyunk egyedül.


Tovább





TÁJÉKOZTATÓ A VASÁRNAPI MUNKVÉGZÉS TILALMÁRÓL

szóló törvény rendelkezéseiről

A 2015. március 15-én hatályba lépő, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi  CII. törvény (továbbiakban: törvény) rendelkezéseinek megtartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

3. § Üzlet - törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel -

a) kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva,
b) vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart.

4. § (1) A 3. §-tól eltérően az üzletek

a) adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra,
b) december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra, továbbá
c) minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra

között nyitva tarthatnak.


Tovább





III. Hajdúnánási Disznótor

A házi sertés tradicionális levágását és feldolgozását elevenítették fel idén február 14-én a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ parkolójában.

Sült kolbász, hagymás vér, hurka és toros káposzta ínycsiklandó illata szállt a levegőben a Művelődési Központ parkolójában szombat délelőtt. A disznótor fő célja, hogy teret adjon a régi szokásoknak, a mára lassan veszendőbe menő hagyományoknak, melyek a legnagyobb közösségi eseményei voltak a paraszti családoknál.


Tovább





A Kokushikan Egyetem három hallgatója látogatott el Hajdúnánásra

Különböző intézmények közötti cserediák kapcsolatok építése és szakmai tapasztalatok szerzése céljából érkezett a tokiói egyetem három hallgatója városunkba, akik február 11-15. között városlátogatás mellett kendo edzéseket is tartottak.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy februárban érkezik hazánkba a világ egyik legerősebb és leghíresebb japán kendo iskolája, a tokiói Kokushikan Egyetem kendós delegációja.


Tovább





Tudományról természetesen - elindult az elektronikus labornapló

Ebben az évben ért véget a „Természettudományok oktatása a jövőnkért” című projekt, melynek keretében mintegy 333 millió forintból a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban természettudományi laboratórium kialakítására, korszerűsítésére és felszerelésére került sor. Ezzel együtt útjára indult a pedagógusok és a diákok munkáját megkönnyítő elektronikus labornapló a www.labornaplo.hrtd.hu oldalon.

A program keretében egy központi laboratórium került kialakításra, amely a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium Szakközép-, Szakképző Iskola és Kollégium tantermeinek, meglévő helyiségeinek átalakításával valósult meg, lehetővé téve a természettudományos tantárgyak közötti interakciót.


Tovább




1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84