Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Tivadar, Odett nevű látogatóinkat!
2024. április 20.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



Remek eredménnyel zárták a nánásiak a foci kupát

 

Idén második alkalommal rendezték meg a Magyar Önkormányzatok Foci Kupáját a pesthidegkúti Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont műfüves pályáin április 2-3. között, ahol csapatunk a 44 keleti országrész válogatottjai közül a 14. helyet szerezte meg.


Tovább





LAKOSSÁGI FELHÍVÁS


Az elmúlt évek adatai alapján a 2015/2016. évi fűtési szezonban megnőtt a kéménytüzek száma a szilárdtüzelésű tüzelőberendezést használó lakóingatlanokban. Ennek fő oka a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. A fűtési költség csökkentése érdekében sokan tüzelőberendezéseikben égetik el a háztartási hulladékot, mely azonban nem csak jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet.

A háztartási hulladékok elégetését a levegő védelméről szóló 306/2010. (XH. 23.) Komi. rendelet tiltja, a rendelet alapján háztartási tüzelőberendezésben kizárólag a papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz falmlladék égethető el. Az előírások megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít és bírságot szabhat ki.

A szilárd anyagok elégetésével füstgáz, korom, hamu és salak keletkezik. Az égés során olyan mérgező összetevők szabadulnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak he, amelyek új mérgező vegyületeket hozhatnak létre, levegőbe jutásuk esetén beépülnek a környező talajba, növényzetbe, élővizekbe, és ezeket a mérgező anyagokat lélegzik be a környezetében élő emberek is. A műanyag, gumi, egyéb kőolajszármazék alapanyagú hulladék, festékkel, vegyi anyagokkal kezelt fa és egyéb hulladékok elégetésekor keletkezett égéstermék emberi szervezetbe jutása légzőszervi megbetegedésekhez vezethet, elősegíti a rosszindulatú betegségek kialakulását, a nehézfémeket tartalmazó por károsíthatja a veséket, elpusztítja az agysejteket, tüdő- és májkárosodást okozhat.

Az utóbbi években mind többen állnak vissza vegyestüzelésre, ill. építenek be kiegészítő fűtésként kandallókat. Szilárd- és olaj tüzelőanyagok használata során korom- és kátránylerakódás képződik a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig megnöveli ezen lerakódás mértékét, mely az égéstermék-elvezető belső keresztmetszetének szűkülését okozza. A kémény leszűkült keresztmetszete több veszélyt is hordoz magában: a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást a működéséhez, ezért szívóhatás alakul Id a kéményben és az égéstermék a tüzelőberendezésen keresztül visszaáramlik a lakótérbe, füst, - illetve szén-monoxid mérgezést okozva ezzel. A kéményben lévő nagymértékű korom és kátránylerakódás egy intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, kéménytüzet okozva ezzel. A kémény bekötőnyílásain vagy kitorkollásán kinyúló lángnyelvek könnyen átteljedhetnelc a lakóépület éghető anyagú épületszerkezeteire, a környezetében lévő bútorzatra.

A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni, szennyezi a levegőt, károsítja az egészséget, veszélyezteti az anyagi javakat és az emberi életet is, ezért felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a légszennyezés, a széu-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek elkerülése érdekében mindenki csak a tüzelőberendezésének megfelelő tüzelőanyagot használjon, és biztosítsa a kéményseprők részre a kémények rendszeres ellenőrzését, tisztítását!

 


 

É r t e s í t é s

Tisztelettel értesítem a város lakosságát, hogy a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Adóigazgatósága az ügyfélszolgálatát 2016. április 6. napjától kezdődően a továbbiakban a

4080 Hajdúnánás, Bocskai u. 20. szám

alatti épületben (Soós Ház) fogja megtartani.

Az ügyfélfogadás minden szerdán 8,00 órától 12,00 óráig kerül megtartásra.

 

 

Dr.Kiss Imre
jegyző


„Ahogy a régi szép időkben” – Tavaszi Polgári Vásár

Az idén március 11-én első alkalommal megrendezett esemény célja a régi polgári vásárok hagyományának újjáélesztése volt, melyen a Nánási Portéka termelői is részt vettek.


Tovább





A Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség értékelte az elmúlt esztendőt

A Városháza Dísztermében tartott tiszti értekezleten állománygyűlés keretében értékelte a tavaly elvégzett feladatokat a Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség március 17-én, csütörtökön.  


Tovább





Jól működő gyakorlatokat talált Sümeg delegációja

Az elmúlt időszakban több település is felkereste a Kendereskertet és a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezetet, hogy a gyakorlatban is megismerhessék városunk vidék és mezőgazdasági fejlesztését, szerepét, s a jó példákon keresztül bevezethessék településükön is a hasonló, jól működő gyakorlatokat. Legutóbb a Veszprém megyei Sümeg város delegációja látogatott el hozzánk március 16-án.


Tovább





Segítség lakásépítéshez: kedvezményes telket ad Hajdúnánás önkormányzata

Hónapok óta az egész ország az új CSOK-ról, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről beszél. Hajdúnánás városa keresi annak lehetőségét, hogyan tudja segíteni a helyi fiatal családokat. Mivel a városvezetés érdeke a népesség növelése, a fiatalok megtartása, kedvezményes telek felajánlásáról döntött.


Tovább





A cél közös: fenntarthatatlantól a fenntarthatóság felé

A szociális bérlakások működtetésének jelenlegi rendszere fenntarthatatlan. Fenntarthatatlan, hiszen az évek, évtizedek alatt felhalmozott több tízmillió forint hiányt azon bérlők egy része termelte ki, akik a várostól kedvezményesen lakhatási lehetőséget kaptak. A tapasztalatok alapján voltak, akik a havonta fizetendő rezsiköltségeket nem fizették meg, akár a lakások állagmegőrzésére sem figyelve.


Tovább





Meghívó

Ezúton tisztelettel meghívjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága által megrendezésre kerülő Gazdafórumra.

A fórum helye, ideje:
Polgármesteri Hivatal, Díszterem
4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 1.
2016. március 21. (hétfő) 1400 óra


Tovább





A magyar szabadság születését ünnepeltük

A hideg, esős idő ellenére is sokan elevenítették fel nemzeti ünnepünkön a forradalom szellemét. Az idei március 15-i ünnepség a színházteremben vette kezdetét, amely az ünnepi beszéd, szavalatok és ünnepi műsort követően a pályázatokon, versenyeken eredményesen szerepelt diákok jutalmazásával ért véget.


Tovább




1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84