Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Emma nevű látogatóinkat!
2024. április 19.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



Csataszó, betyárkodás, vigadalom:
Ismét három napig tartó hamisítatlan hajdú virtus Nánáson

A középkor hangulatát felelevenítő csatákkal, vigalommal, fáklyás felvonulással, népi játszóházzal, tábori mulatozással várják a hajdúk a világtalálkozóra kilátogatókat a hajdúnánási gyógyfürdő fesztiválterületén. Augusztus 5-én este 9-től a betyárok kezdik a vigadozást Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Nemzeti Színház előadása a „Betyárjáték” keretében.


Tovább





A Hajdúk Világtalálkozójának kabalája továbbra is várja a név ötleteket

 

Már napok óta lázas munka folyik a Hajdúnánási Önkormányzat Kabinetében, hiszen azon túl, hogy egy új, tüneményes kabalával bővült a Hajdúk Világtalálkozója, frappáns, találó nevet is találni kell számára.


Tovább





Ingyenesen kaphatnak bárányhimlő elleni védőoltást a hajdúnánási gyermekek

Az önkormányzat képviselő testülete úgy határozott, hogy felveszi egészségügyi programjába a fertőző betegség elleni védőoltás támogatását, így az érintett családok, ha igénylik, teljesen ingyen juthatnak hozzá a védettséget adó vakcinához, melynek piaci ára mintegy 20 ezer forintba kerülne. A lehetőségről a védőnők és a gyerekorvosok adnak bővebb felvilágosítást a szülők részére.


Tovább





Elismeréseket vettek át az egészségügyben dolgozók

Az idén hatodik alkalommal megrendezésre került hajdúnánási Semmelweis-napi ünnepségen kilencen részesültek elismerésben kiemelkedő szakmai teljesítményükért. 

Joggal mondhatjuk, hogy minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, akinek nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli. 


Tovább





 

Lezárult a Szociális Agrárgazdálkodási – Szociális Földprogram pályázat

2016. június 30. napjával zárult az Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közreműködésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásból megvalósított Szociális Agrárgazdálkodási – Szociális Földprogram.


Tovább





Befektetőbarát település lett Hajdúnánás

Lezárult a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetőbarát Település Programja, a zárórendezvényen 34 település vette át a képzés sikeres teljesítését elismerő oklevelet június 16-án, csütörtökön Budapesten.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kiemelte: 2015 a külgazdasági rekordok éve is volt, Magyarország egyre vonzóbb befektetési helyszín a befektetőknek, és 2016 is jó esztendőnek mutatkozik az eddigi befektetési adatok alapján.


Tovább





Egyetemi partneriskola lett a hajdúnánási gimnázium

 

A megtisztelő címet tanúsító táblát június 7-én a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium dísztermében ünnepélyes keretek között vehette át Gömöri József igazgató Maticsák Sándortól a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatójától.


Tovább





Pedagógusait köszöntötte Hajdúnánás

Ünnepélyes keretek között vehették át a Polgármesteri Elismerő Okleveleket a hajdúnánási pedagógusok június 6-án, hétfőn a Pedagógusnap alkalmából.

A pedagógus nap igazi globális ünnep, annak ellenére, hogy országonként eltérő időpontokban ünneplik meg. Hazánkban június első vasárnapján, Törökországban novemberben, az USA-ban május hónapban, Kínában szeptemberben. Van olyan ország, ahol a pedagógusok köszöntése egyben munkaszüneti nap is.


Tovább





Szólláth Tibor: Közös összefogással tudunk egy szebb élhetőbb Hajdúnánást biztosítani utódaink számára!

 

2010 óta a Református templom szomszédságában, méltó helyen emlékezhetünk a trianoni eseményekre, illetve kifejezhetjük összetartozásunkat magyar testvéreink iránt határon innen és túl. Június 4-én is sor került a Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésére.


Tovább





Népvándorlás és migráció a történelemben – Határváltozások és népmozgások Magyarországon a 20. század első felében”

 

Hajdúnánás városa a szűkebben vett térség meghatározó kulturális központja, egyben az egyik legnagyobb egykori hajdúváros. A város vezetése már évek ezelőtt zászlajára tűzte a hajdúk kultúrájának megőrzését. Jól mutatják ezt az évente megrendezésre kerülő, változatos tematikájú konferenciák is. 2012-ben „Kitaszítottak” Emberek, sorsok, politika a xx. század közepének Magyarországán” címmel zajlott az első konferencia, mely a korábban megnyílt kiállításhoz kapcsolódott, 2013-ban pedig a „Vidék és város: ellentétek és kölcsönhatások a 20. századi Magyarországon” című szimpózium zajlott le. Egy évvel később a Nagy Háború centenáriumához kapcsolódva vizsgálták a magyar vidéket. 2015-ben a Föld-Parasztság-Agrárium háromszögét járták körül. A földkérdéssel a 20. századi Kárpát-medencében foglalkozó konferencia kötete nemrégiben látott napvilágot. Az aktualitást szem előtt tartva a 2015 második felét meghatározó folyamatra, a migrációs hullámra reagálva a 2016-os konferencia a történeti migráció, és a vándorlás antropológiai, néprajzi hatásait vizsgálta és június 3-án „Népvándorlás és migráció a történelemben – Határváltozások és népmozgások Magyarországon a 20. század első felében” címmel került lebonyolításra. Helyszínül a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Díszterme szolgált.


Tovább




1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84