Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Bernadett nevű látogatóinkat!
2019. február 18.

2016.

III. HAJDÚK VILÁGTALÁLKOZÓJA

Augusztus első hétvégéjén került sor városunkban a III. Hajdúk Világtalálkozójára, abból a célból, hogy az itt nyaraló turisták és a rendezvényre látogatók számára olyan turisztikai látványosságot szolgáltassunk, mely illeszkedik a Hajdúnánás jellegéhez és minden korosztály számára szórakozást nyújt.

A rendezvény koncepciója a hajdú hagyományok újraélesztése, a térség és az Észak-Alföldi régió hagyományainak, kulturális értékeinek valósághű bemutatása. Középkori csaták, vigalom, fáklyás felvonulás, tábori mulatozás, gasztronómiai különlegességek, színházi est, népi játszóház – ezt mind átélhették azok, akik idén is ellátogattak Hajdúnánásra a Hajdúk Világtalálkozójára augusztus 5–7. között. A színpompás és eseménydús fesztivál a 16. század hangulatába repítette vissza a városba látogatókat.

Augusztus 5-én este a hagyományőrző csapatok színpompás viseletekben, teljes hadfelszereléssel, kardokkal, baltákkal, muskétákkal, pikákkal vonultak végig a városon. Képviselve volt itt a 16–17. századi hazai „haderő”, azaz hajdúk, császári zsoldosok és nem utolsósorban törökök. Idén nem pusztán köszöntés és díszlövés volt, hanem igazi harcra is sor került; a hajdú seregeknek ugyanis meg kellett védenie, majd felmentenie a várost az ellenséges török csapatoktól. A sikeres csata után a találkozó ünnepélyes megnyitójára került sor a főtéren, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke és Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere köszöntötte a katonai csapatokat és a nagyszámú érdeklődőt. Ezt követően a hadba fogadás ünnepélyes pillanatai következtek, melynek során a hajdútelepülések polgármesterei, alpolgármesterei, képviselői vették át a csapatok tiszteletbeli vezetését, majd a fáklyás felvonulást követően a Nemzeti Színház nagysikerű előadását a Betyárjátékot tekinthette meg a közönség. A találkozó másnapján a kulturális és gasztronómiai programok mellett látványos, korhű katonai bemutatók színesítették a napot, hiszen akik kilátogattak a Hajdúnánási Gyógyfürdő fesztiválterületére a 16–17. század csata jelenetek kavalkádjában találták magukat.

A programsorozaton több mint 200 katonai hagyományőrző vett részt, a hazaiak mellett érkeztek csapatok Lengyelországból, Szlovákiából, Ausztriából és Csehországból is. A nap folyamán volt hadijáték, katonai kiképzés, termelői és népművészeti vásár, várfundáló, pikás, muskétás és tüzérségi bemutatók, népi játékok kavalkádja, gasztronómiai különlegességek, apród-iskola, fegyverbemutató. A rendezvényen Mónus József többszörös világrekorder íjászunk is bemutatkozott, akit elkísért két kiváló, többszörös bajnok tanítványa, Prokaj Kiara, és a Mónus László is.  A napszállta utáni, sötétben leadott, korántsem veszély  nélküli  világító  lövései sokakat megborzongatott. A délutáni órákban a világtalálkozó újdonsült, a néhány hét alatt rengeteg kedvelőt magához vonzó kabalája, Nevenincs Kapitány is kihirdette nevét, aki Duhaj Kapitányként üdvözölte rajongóit. A találkozó egyik különlegessége volt, hogy valódi pákász-falut láthattak az érdeklődők a csónakázó tó partján, ősi eszközökkel, varsával, szigonnyal, vejszével, lopótökből készült edényekkel.

A programsorozat vasárnap hadijátékkal és tábori istentisztelettel zárult. Az immár harmadik alkalommal megrendezett Hajdúk Világtalálkozója az idén is teljesítette azon küldetését, hogy a nagy és kis hajdútelepüléseket összefogva a hajdú azonosságtudat és összefogás jegyében kulturális és hagyományőrző találkozó megrendezésével színesítse a térség turisztikai kínálatát.

Közösségi oldal

https://hu-hu.facebook.com/hajdukvilagtalalkozoja/

Videók:

 

Képek:

http://www.archiv.hajdunanas.hu/kepek.php?galeria=harom_a_hajdu_igazsag_&kep=1

http://www.archiv.hajdunanas.hu/kepek.php?galeria=iii_hajduk_vilagtalalkozoja&kep=1

http://www.archiv.hajdunanas.hu/kepek.php?galeria=iii_hajduk_vilagtalalkozoja_kabala&kep=1

Rólunk írták:

http://www.haromhatar.hu/index.php/kultura-menu/kultura/1475-csataszo-betyarkodas-vigadalom-ismet-harom-napig-tarto-hamisitatlan-hajdu-virtus-nanason.html

http://www.archiv.hajdunanas.hu/hirek/aktualis-hirek/2702//

http://www.dehir.hu/videogaleria/hagyomannya-tennek-nanason-a-hajduk-vilagtalalkozojat/

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/torok-harcosok-es-csaszari-katonak-is-paradeztak-nanason/2016/08/08/

http://hbmo.hu/HPage.aspx?key=1510

http://www.szon.hu/megkezdodott-a-harc-es-a-tabori-mulatozas-hajdunanason/3136456

http://www.szon.hu/csataszo-betyarkodas-vigadalom/3135995

http://www.hajdumegye.com/Hajdu-Megye-Vezeto-Hir/III-Hajduk-Vilagtalalkozoja-augusztusban

http://plus-size.hu/2016/07/20/hajdu-virtus-magas-fokon/

 

2015

II. HAJDÚK VILÁGTALÁLKOZÓJA

 

Hajdúnánás Városi Önkormányzat idén második alkalommal szervezte meg a Hajdúk Világtalálkozóját 2015. július 31. és augusztus 2. között a Hajdúnánási Gyógyfürdő fesztivál területén.

A nemzetközi és országos hatókörű rendezvény elsősorban a Hajdú kor hagyományainak megőrzésére épül, alapgondolata Bocskai István emlékének méltó ápolása, a hajdú hagyományok újraélesztése, tisztelgés a hajdú ősök előtt. Országunkon belül és határainkon túl is számos település vallja magáénak a hajdú öntudatot, és kötődik ezer szálon Bocskai István fejedelemhez. Rendezvényünkkel ezt a közösséget szeretnénk tovább építeni és erősíteni, a gyökereink fontos üzenetét közvetítve ezen települések mellett minden városba látogató számára.

A Hajdú kor több évszázados hagyományait nemcsak, mint egy letűnt kor emlékét, hanem mint élő, eleven hagyományt szeretnénk bemutatni. Manapság egyre többen keresik a gyökerekhez való visszacsatlakozást. Ez megnyilvánulhat nem csak kulturális, de tárgyi, gasztronómiai, viseletbeli értelemben is. A Hajdúk Világtalálkozója rendezvény a mai kor emberének visszatekintését segíti elő. A XVI-XVII. századra jellemző díszbe öltözött csapatok katonai bemutatókon keresztül elevenítették fel a hajdú hagyományokat, csatajeleneteket, hogy élethűen kerüljenek bemutatásra a kor hagyományai és emellett a látványos fegyver- és harcbemutatók is.

A látványos időutazás 2015. július 31-én a kora esti órákban kezdődött a város fő­ terén, ahol Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere köszöntötte a talpig korhű katonai viseletben, és az egykori katonai regula szerint felvonult csapatokat.

Ezt követően a hajdú ősök tiszteletére muskétalövéseket hallhattak a rendezvény résztvevői, melyet a hadbafogadás ünnepélyes pillanatai követtek, melynek során a hajdútelepülések polgármesterei, alpolgármesterei adták át a bandériumi csapatok vezetőinek a hajdú botokat, majd Bocskai hadinépe és persze ellenségeik is – törö­kök és császári csapatok – kivonultak a nagy közös táborhelyre, azaz a Gyógyfürdőbe. Az est zárásaként a „Legenda” című táncos álomjátékot tekinthették meg a fürdőbe látogatók a Naná Színház és az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes közreműködésével.

Másnap, augusztus elsején a kulturális és gasztronómiai programok mellett látvá­nyos, korhű szinte „véresen” komoly katonai bemutatók is színesítették a napot, és szórakoztatták a közönséget. Délelőtt és délután is XVI-XVII. századi csatajelenetek elevenedtek meg. A fosztogató török csapatok felgyújtottak egy jobbágyfalut és rabláncra fűzték a gyermekeket és nőket, majd jöttek a császári és a hajdú hadak, akik visszaverték a támadókat és felszabadították a falut. A bemutató célja, hogy a hozzáértő katonai hagyományőrző csoportok élethűen bemutassák a kor mindennapjait, s emellett látványos fegyver- és harcbemutatókat is láthassanak a kései utódok.

A programsorozaton közel 150 hagyományőrző vett részt, akik közül érkeztek hazánkból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból is.

A nap folyamán Mónus József többszö­rös világrekorder tradicionális cél- távlövő íjász bajnokunk és barátai Majoros József és Prokaj Kiara cél és harci céllövő bemutatóját tekinthette meg a közönség. Kávé, tea, keleti italok, vízipipák és gyönyörű háremhölgyek varázsolták el azokat, akik az egésznapon át tartó katonai bemutatók és a gasztronómiai programok látogatását követően betértek a török főúri díszsátorba.

A rendezvény helyszínén a korhű katonai darabontok mellett további látványosságot jelentett a gasztronómiai hagyományokat megidéző szabadtéri főzés, a népi játékok kavalkádja és a hagyományos népművészeti vásári forgatag is, amelyre elsősorban helyi alkotók érkeztek, de találkozhattunk más városokból érkezett árusokkal is.

Érmihályfalva legjelentősebb kulturális nagykövetei a Nyíló Akác Néptáncegyüttes és a Lengyelországból érkező Nádtető „Strzecha” zenekar fellépését követően Varga Lajos az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend nevében adta át id. Hódos Antal részére az Örökös Slambucfőző Mester címet. A leszálló estében a Turba Luporrum zenekar koncertje szórakoztatta a nagyérdeműt.

A Hajdúk Világtalálkozója vasárnap a református templomban istentisztelettel, illetve a Bocskai-szobor előtt ünnepélyes puskalövésekkel ért véget.

Az immár második alkalommal megrendezett Hajdúk Világtalálkozójának nem titkolt célja és szándéka, hogy a nagy és kis hajdútelepüléseket felkutatva a hajdú azonosságtudat és összefogás jegyében a településeken élőket egyfajta kulturális és művészeti találkozóra invitálják Hajdúnánásra minden év nyarán, színesítve ezzel a térség turisztikai kínálatát.

Ez a cél az idén is megvalósult és reméljük, hogy e nemes hagyomány megteremtésével a jövőben egyre többen lesznek kíváncsiak e maroknyi kis népcsoport harcokban edzett, ám később békés földművelő, állattartó népének gazdag múltjára – és jelenére is.

 

További képek:

Videók:

 

További információk a facebook oldalon: http://www.facebook.com/hajdukvilagtalalkozoja.

http://www.nka.hu/
http://itthon.hu/


 

 

2014

Videók: