Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Bernadett nevű látogatóinkat!
2019. február 18.

A Hajdúnánási Televízió 2014.08.22-i "Nánási Krónika" c. műsora a Hazaváró Ünnepről

A Hazaváró Ünnepségről szóló hír a 13-ik perctől kezdődik.

___________________________________

A 2014-es hazaváró ünnepség képei

A Kendereskertben

Hazaváró2

Hazaváró1

Hazaváró3

Hazaváró4

Hazaváró5

Hazaváró6

Hazaváró7

Hazaváró7

 

Tanyázó

Hazaváró7

Hazaváró8

Hazaváró9

Hazaváró10

Hazaváró11

Hazaváró12

________________________________

Hegedűs Loránt szobrának avatása

________________________________________________

A IV. Hazaváró Ünnepség keretében felavatták Dr. Hegedűs Loránt mellszobrát

Szobor1

Néhai Főtiszteletű dr. Hegedűs Loránt püspök úr, Hajdúnánás Város Díszpolgára mellszobrának avatására került sor 2014. augusztus 19-én a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium melletti szoborparkban.

Szobor2

Az avató ünnepségen Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere köszöntötte főtiszteletű úr családját, a megjelent intézmények, szervezetek képviselőit és beszédében kiemelte püspök úr munkásságát, gazdag életpályáját.

Szobor3

Polgármester úr köszönetét fejezte ki városunk nevében Dr. Nagy Piroskának, hogy a gipszöntvény adományozásával nagyban hozzájárult a szobor elkészítéséhez.

Szobor4

Főtiszteletű Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke avató beszédében dr. Hegedűs Lóránt püspök úr egykori tanulmányát idézte fel, melyben elmondta hogyan kellene megújulnia a világnak, s a társadalomnak.

Szobor5

Az emlékező beszédet követően a hajdúnánási Református Hitéletért Alapítvány és Hajdúnánás város önkormányzatának képviselői leplezték le Babusa János szobrászművész alkotását, Főtiszteletű Hegedűs Lóránt püspök úr mellszobrát.

Szobor6

A leleplezést követően Hegedűs Lóránt legidősebb lánya „Krisztus a király” című zsoltárt, ezt követően édesapja kedves dalát a „Rákóczi megtérését”, majd Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét Harsányi Zsolt előadásában hallgathatta meg a közönség.

A szoboravató emlékező ünnepség zárásaként nagytiszteletű Gacsályi Gábor református lelkipásztor áldotta meg dr. Hegedűs Lóránt mellszobrát.

________________________________________________________

Hazaváró Ünnep és szoboravatás 2014.08.20

A Kendereskertben

Idén nyáron már hatodik alkalommal szervezte meg Hajdúnánás Város Önkormányzata a Hazaváró Ünnepet, azt a sokak számára nagyon kedves napot, amelyen Hajdúnánás hazahívja, hazavárja elszármazott szülötteit. Mint már 2011 óta minden nyáron, idén is Szent István napi állami ünnepünk előestéjén, augusztus 19-én kezdődött az ünnepség, Főtiszteletű Dr. Hegedűs Lóránt püspök úr, Hajdúnánás Város Díszpolgára szobrának avatásával.

Kendereskert 2

 A hatodik Hazaváró nem kisebb eseménnyel kezdődött, mint Főtiszteletű Dr. Hegedűs Lóránt püspök úr szobrának avatásával. Püspök úr ezer szállal kötődött szülővárosához, jóban-rosszban mindig fontos volt számára Hajdúnánás. A Hazaváró Ünnep talán ezért is volt a legjobb alkalom szobrának felavatására, hiszen mint egy nagy-nagy család közeli és távoli rokonai jöttek el sokan, hogy részesei legyenek az emlékezetes pillanatoknak. A szoborállítás első gondolata még Budapesten született, egy önzetlen mecénásnak, Dr. Nagy Piroskának köszönhető, akit személyes barátság fűzött püspök úrhoz. Az első szobor a Hazatérés templomának előcsarnokában kapott helyet, míg a másik itt Hajdúnánáson, és Piroska a szobor gipszformáját, amiről az öntvény készült, Hajdúnánásnak adományozta.

Este a jókai u 12 alatt

Babusa János szobrászművész alkotásának avatóbeszédét Csűry István királyhágó melléki református püspök úr tartotta. A zsoltáros, bibliás emlékezés sok-sok megszívlelendő gondolatot közvetített a jelenlévőknek. Püspök úr emlékeztetett arra, hogy a szülőföld, az itt élők milyen meghatározó indíttatását adhattak annak idején a lelkészi pályán elindult ifjúnak.

Szoboravatás1

Az ünnepi pillanatokat méginkább emlékezetessé tette a Krisztus a király c. zsoltár, amelyet az elsőszülött gyermek, Zsuzsa énekelt el. A zsoltárt követően Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszöm c. versét hallhattuk Harsányi Zsolt tolmácsolásában. A régi hagyományokhoz híven az avatási szertartás végén Nagytiszteletű Gacsályi Gábor lelkész úr mondott áldást, amely a 42. zsoltár közös eléneklésével kezdődött.

Szoboravatás2

A megható és ünnepi pillanatok végét a kegyelet és emlékezés virágainak elhelyezése jelentette.

Szoboravatás3

Ezután már a könnyedebb, családias hangulat vált uralkodóvá, hiszen a Hazaváró Ünnepség az Aranyszalma Alkotóházban folytatódott, ahol az egyszerű pásztorétel, az öhön sokakban ébreszthetett szívszorító gyermekkori emlékeket. Hiszen ezek évenkénti alkalmak a résztvevőknek nosztalgia, emlékidézés, meghitt beszélgetés, a szülőföld fejlődésének, alakulásának figyelemmel kisérése. Mint ahogy polgármester úr megfogalmazta, kell egy hely, ahol otthon érzi magát az ember.

Szoboravatás4

És Tamási Áron óta tudjuk: Azért vagyunk a világon, valahol otthon legyünk benne – s ez életünkben a bölcsőhely, ahol megszülettünk, a szülőváros.

 

________________________________________________________________


Rólunk írták 2.  - 2013.09.12. - Hajdúnánási Újság

V. Hazaváró Ünnep Hajdúnánáson


Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Szépen Emberül! Alapítvány az idén ötödik alkalommal szervezte meg a Hazaváró Ünnepet augusztus 19-én és 20-án.

Ez a rendezvény azokat a nánásiakat hívja haza, akik, vagy akiknek a családja Hajdúnánásról származott el  és szívesen látogatnak  városunkba, hogy találkozzanak hozzátartozóikkal, barátaikkal.

Az első vendégek már augusztus 19-én délután megérkeztek, a szervezők kora délutántól kezdve kínáltak fakultatív programokat. Megtekinthették a Gyógyfürdőt valamint a Helytörténeti Gyűjtemény időszakos és állandó kiállításait is. A múzeumi sétát követően az Aranyszalma Alkotóház és Népművészeti Galéria udvarán megrendezett vidám hangulatú, beszélgetős, Tanyázóra került sor, ahol a híres Hódos Antal féle öhön vacsora mellett nosztalgiázhattak a vendégek, amit már a tanítványok főztek. Megkóstolhatták a Start munkaprogram dolgozói által termelt dinnyét, a Közétkeztetési Kft. finom süteményét. A késő estig tartó jó hangulatról pedig Tordai Zoltán zenekara gondoskodott. A vendéglátó polgármesteri kabinet és alapítvány mellett sok nánási ember, köztük mindhárom nyugdíjas szervezet tagsága képviseltette magát, hisz a hazaérkezők elsősorban az idősebb generáció tagjai voltak.

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a  vendégek közül sokan vettek részt  az  istentiszteleteken  és a városi ünnepségen. Ezt követően közös ebéddel folytatódott a találkozó, ahol Szólláth Tibor polgármester úr szólt az egy év óta eltelt városi fejlesztésekről, eseményekről és egy évnyi  összefűzött Hajdúnánási Újságot adott át minden vendég családnak.

A délután folyamán a Benderi kegyeleti utazásról, valamint a Nánási Portékáról készült filmeket tekintették meg a hazalátogatók és az érdeklődők, amely során Buczkó  József képviselő a legújabb kutatási eredményekről  is tájékoztatta a jelenlevőket.
A Hazaváró Ünnep zárásaként a Startmunka Program kertészetét és a Kendereskertet tekinthették meg a látogatók, majd egyfajta „bónuszként” a Martinek farmon nyerhettek betekintés egy helyi sikeres tejgazdaság működésébe.

A Hazaváró Ünnep vendégei, személyesen és az azóta érkező köszönő leveleikben is elismerésüket és megbecsülésüket fejezték ki a vendéglátásért, a jó szóért, azért, hogy „számontartja” őket a szülőváros.

Szabó Endre

 


 

Rólunk írták 1. - 2012.09.06. - Hajdúnánási Újság

Hazaváró 2012.A  Szépen, Emberül! Hajdúnánáson Alapítvány és Hajdúnánás Város Önkormányzata immár a negyedik hazaváró ünnepet szervezték meg augusztus 19-20-án. 

A szülőföld hazahívó szava mindenkit elér, különösen erőteljes ez a hívás idősebb korban. Az ember már csak így van felépítve lelkileg. Ezt a hívást erősíti a Hazaváró Ünnep, amelyet idén negyedik alkalommal szervezett meg a Szépen, Emberül! Hajdúnánáson Alapítvány és Hajdúnánás Város Önkormányzata. A két napos program istentisztelettel vette kezdetét 19-én, a református templomban, ahol Főtiszteletű dr. Hegedűs Lóránt hirdetett igét, hitről, népről, nemzetről, magyarságról, nemzetünk tragikus fogyásáról Zofoniás próficájának citálásával. Ezt követően a főtiszteletű úr egyik nagy és kedves témájáról tartott előadást, Ady Endre istenhitéről, hazaszeretetéről.

A komoly, lélekbemarkoló templomi program után délután a Tájházban kedves, beszélgetős, cigánymuzsikás tanyázóra került sor, ahol egy hagyományos, Hódos Anti bácsi féle, öhön-vacsora mellett régvolt emlékeket idéztek a vendégek. Sokan most voltak itt először, de többen már „hazajárók”, akik minden alkalommal eljönnek. A zenét Tordai Zoltán és cigányzenekara szolgáltatta.

Akit messzire sodor az élet, és ritkábban jár itthon, másképpen látja a város fejlődését, gyarapodását. Többen fejezték ki örömüket, hogy időről-időre látványos fejlődést tapasztalnak. A vendégek örülnek a hívó szónak, és igyekeznek adni is városuknak, vagy tényleges anyagi támogatás formájában, vagy úgy, hogy viszik a város hírnevét, határon belül és kívül is. A tanyázó mellet természetesen a főtéren zajló augusztus 20.-i programokból is választhattak az érdeklődők.
Másnap, 20-án délben egy közös ebéddel folytatódott a program, ahol Szólláth Tibor polgármester úr röviden vázolta a vendégeknek az elmúlt egy év történéseit, a legfőbb eredményeket, kiemelve a helyi pénz, a Bocskai Korona létrehozását. Minden résztvevő névre szóló emléklapot kapott egy 500 koronás és információs füzet kíséretében. Ebéd után gyógyfürdői látogatás következett, majd a hazaváró ünnep zárásaként megtekintették a Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait.

 


 

A 2013-as hazaváró ünnepség képei

A fürdőben...A Helytörténei Gyűjtemény kiállításán...

Tanyázó 2013.
Ebéd augusztus 20-ánA moziban...
Látogatás a START-nál és a Kendereskert 


 

Kedves Hajdúnánásról Elszármazott Barátunk!

2013-ban is nagyon sok szeretettel várjuk Hajdúnánásra, az V. Hazaváró Ünnepre a városunkból elszármazott hajdúnánási kötődésű barátainkat, hazalátogatókat.

Kérjük, fogadja sok szeretettel a részletes programtervet tartalmazó meghívónkat, és töltsük együtt az Államalapítás Ünnepét Hajdúnánáson.

Az V. Hazaváró Ünnep időpontja: 2013. augusztus 19-20.

Meghívó és programterv

 

 


Kedves Hajdúnánásról Elszármazott Barátunk!

 

Ha  kérdése van a hazaváró ünneppel kapcsolatban , vagy pedig a részvételét szeretné jelezni kérem írjon nekünk a

hazavaro@archiv.hajdunanas.hu  e-mail címre.

 


 

Idézetek a elmúlt Hazaváró Ünnepek vendégkönyveiből

 

Kedves Polgármester Uram!

Megtisztelve éreztük magunkat, hogy a Hajdúnánási Hazaváró Ünnepre meghívást kaptunk. A levélben megfogalmazott kérésre örömmel válaszolom, hogy feleségemmel együtt szívesen megyünk haza, és az augusztus 20-i programban kívánunk részt venni.

Elmondom, hogy erre az alkalomra jelent meg a  Fénysugarak Magyar Irodalmunkban /bibliai hatások/ című munkám, amiben több fejezet is foglalkozik hajdúnánási vonatkozású témákkal /Bocskay István fejedelem, hajdúnánási tehetséggondozás, Csohány János hajdúnánási történetíró munkássága/. Ezt a kötetet szívesen mutatom be a lehetőség határain belül.

Tájékoztatásul számolok be örömmel arról is, hogy Hajdúnánás Város és Polgármester Uram támogatásával készülő munkám nyomdában van, remélhetőleg még az ősz folyamán meg fog jelenni.

Köszönetem nyilvánítása mellett köszöntelek tisztelettel és barátsággal:

Dr. Ötvös László

Városért-díjas kutatólelkész

Kedves Éva!

Megható megtartó igyekezetetek, azt hiszem példátlan is szerte az országban. Magam nem tartozom a „várandósok” közé, „mert föl-földobott kő” módjára gyakran visszaszállok, érzéseimben, gondolataimban, álmaimban Hajdúnánáson vagyok.

Gyakran megyek ’hál’ Istennek; nyaranta jönnek-jövögetnek rokonok, barátok. Nem hagyhatom faképnél egyiküket sem, bár erre is volt példa (2010-es „egynapos” győri vitézkedésem); most is van egy megkerülhetetlen program (aug. 24.) (emléktábla-avatás, iskolatalálkozó H.böszörményben, korábbi indítványom nyomán – „bumeráng – effektus”)

Igaz, a múlt évi, decemberi találkozó után otthon is a nyári hazahívást emlegettem, de ezúttal semmiképpen sem tudok részt venni a vonzó programokon.

Sikeres szervezést kívánok, hálásan köszönve meghívásotok, üdvözletem minden kedves hazatérőnek, házigazdának.

Szeretettel:

Sebestyén Miklós

Kedves Éva!

Tasi Miklósné vagyok, köszönöm a kedves hívásukat a két napos rendezvényre.

Teljes szívemmel kötődök szülővárosomhoz, sajnos már csak a temetőbe megyek a rég maghalt szüleim és rokonaim sírjához.

Hajdúnánástól sokat kaptam apukám halála után, segítettek elhelyezkedni, hogy a csonkán maradt családunk tovább éljen. Jó pár munkahely és az ott dolgozó emberek segítségét soha nem felejtem el. Nem régen jártam otthon idősebbik fiammal, aki Nánáson született és nagyon boldogan nyugtáztam, hogy a város nagyon szépen fejlődött, megújult. Gratulálok a város hűséges és tenni akaró vezetőinek, kívánok jó egészséget mindannyiuknak.

Gondolatban otthon leszek én is.

Tasi Miklósné

 

Köszönjük szépen a meghívást. Nagyon szép hagyománynak tartom ezt a Hazaváró Ünnepséget! Sok erőt és Isten áldását kívánom a folytatáshoz.

Szendreiné Pongor Mária

 

Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vehettem ezen az ünnepségen, most vagyok itt először és nagyon jól érzem magam. Én még gimnáziumi tanuló vagyok és a sok szép és okos beszédekből sok mindenre választ kaptam.

Nagyon jó társaságban vagyok, legalábbis én úgy érzem. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek. Az elkövetkezendő ünnepi összejövetelekre is mindig el fogok jönni.

Szarka Éva

 


Egy kis múltidéző... A 2012-es Tanyázó képei.

 

 

Hazaváró Ünnep 2013

Zsoldos Lászlóné Emőke (Debrecen) szeretettel köszönti a Hazaváró Ünnep vendégeit. Sajnos az idei alkalmon nem tud rész venni, családi okok miatt. 

Köszöni a szívélyes meghívást, és a városról küldött tájékoztatót, abban a reménységben, hogy a következő alkalmon ők is részt tudnak venni férjével együtt.

 

Lenchés Katalin (Veszprém) a Hazaváró Ünnep első nagy szervezője szeretettel üdvözöl mindenkit, de egészségügyi okok miatt nem tud részt venni az ünnepségen.

Általunk üzeni, hogy lélekben, szeretetben velünk van.

 

 


 

Idézetek a vendégkönyvből 2


TISZTELT  POLGÁRMESTER  ÚR!


Élményekkel gazdagon jöttünk el Nánásról - az emléktábla avatástól függetlenül - amit hálásan köszönünk. Kaptunk valami különlegesen nagy pluszt, amit ez a HAZAVÁRÓ ÜNNEP adott.
Úgy gondolom a kitartó munka, elkötelezettség, a  jobbító szándék és bizonyára még sok minden más nélkül ezt nem lehet csinálni.
Munkájához a továbbiakban is jó egészséget és sok sikert kívánok.
Kérem tolmácsolja köszönetemet munkatársainak akik közreműködése nélkül nem lett volna ilyen szép és családias az ünnep.
Tisztelettel:
Nikodemusz Istvánné dr

Tisztelt Polgármester Úr!
Ismételten köszönöm a meghívást a Hazaváró Ünnepre. Legfőképpen köszönöm Önnek, a Képviselő-testületnek, a segítő civil szervezeteknek a nagyapám emlékére állított márványtábla elhelyezését a Nikodemusz család nevében is.
Megható és szívmelengető volt az ünnepség, a nánásiak szeretetteljes emlékezése nagyapámra és általa az egész Nikodemusz családra.

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. Gerbert Ottóné Sarlós Judit (Dr. Nikodemusz Kornélia lánya)


 


 

Az eddig megrendezésre került  Hazaváró Ünnepségek résztvevőinek

gondolatai, üdvözletei

 

Kedves Szólláth Tibor Polgármester Úr!

Kedves Marth Éva Kolléganő!

Nagy Örömmel vettem az újabb meghívást a Hazaváró Ünnepre. Nagyon jól éreztük magunkat az elmúlt évben is. Most csak az augusztus 20-i programon tudunk a férjemmel részt venni. Csak mint egyszerű nyugdíjas pedagógus, volt hajdúnánási.

Hajdúnánáson született Kelemen János nyugdíjas pedagógus is. 1955-ben került el, aki az Irinyi utca 32. sz. alatt lakott. Jelenleg – 4110 Biharkeresztesen, a Kölcsey u. 32. sz. alatt lakik. Szeretne a találkozón ott lenni feleségével együtt. Férjem beszélt vele személyesen.

Várom a részletes programot.

Baráti és kartársi üdvözlettel:

Szabó Sándorné Váncsa Zsuzsa

Idézetek a vendégkönyvből:

Köszönet az önkormányzatnak, a szervezőknek ezért a csodálatos napért. Mindig szívesen jövök szülővárosomba, s örülök a fejlődésének. Kívánom, hogy a város vezetői továbbra is ilyen intenzitással tegyenek meg mindent ezért a szép városért.

Szabó Sándorné Váncsa Zsuzsa

Szentpéterszegről


Tisztelt Polgármester Úr!


Lecsengtek a Hajdúnánási Hazaváró Ünnep munkás- és ünnepnapjai. Sok élményt, érzést és gondolatot vihettünk belőle haza; mi, akik elkerültünk szülővárosunkból.
Gratulálok erejéhez, amivel megvalósította sokak álmát és gratulálok a segítő csapat nagy munkájához.
 Kívánom a folytatás minden lehetséges variációját.
Kívánom, hogy legyenek áldásosan gazdagok a munkás hétköznapok is. Szeretném elmondani, hogy munkájukban, amennyire tudásom és erőm engedi, szívesen vállalom a "külsős" segítőtárs szerepét.


Tisztelettel küldöm üdvözletem:
Kósáné dr. Oláh Julianna 


 

Kalász István

 Hajdúnánás

 

Igen, mert kamaszként Hajdúnánáson, „bent”, a városban, ahogy nánási nagyanyám mondta a Kossuth utca legvégén, igen, bent a régi piactéren láttam, hogy a református templomnak milyen nagy, de mégis kecses tornya van, és Hajdúnánáson láttam, hogy ugyanezen a téren két templom áll, erre a református, odébb, a tér túlsó oldalán a kisebb, a katolikus templom. És itt láttam, hogy az emberek keresztet vetettek mindkét templom előtt. És Hajdúnánáson láttam, hogy az eklektikus, romantikus küllemű városháza előtt olyan ember-polgár szobra álla, akitől a városházákon féltek egykor azért > mert > a megtalált anya/nyelv élesebb, mint a …, igen, a nyelv jogot követelhet, keresheti az igaz/i/ mondatokat, és így törhet ki a múltból az eszme, a gondolat. Hajdúnánás főterén. És Hajdúnánáson láttam, hogy Kossuth díszpolgár kardos-hadonászó bronz alakja mellett Bocskai István szobra áll  mert > ő hagyta itt a városi jogot a konok hajdúknak, igen, így áll maga > az ellenállás > a megdermedt kiáltás a talapzatokon. Igen, és Hajdúnánáson láttam, hogy a Bocskai úton tovább, tovább a „Bocskai úton” áll egy földszintes épület, melyben régen ellentmondásban a Takarékpénztár és az Úri Kaszinó lakott, ma Helytörténeti Gyűjtemény. És már férfiként láttam meg, és értettem meg valamennyire, hogyan éltek itt hajdú őseim, > mert > a nánási Hunyadi utcában áll a tájház, a vályogépület tornácos, náddal fedett, és az udvaron gémeskút, odébb meg a góré, pontosan olyan, mint gyerekkoromban. És Hajdúnánáson láttam, hogy templom mellől, a főtérről sugarasan lendülnek ki az utcák Északnak, Délnek, Keletnek, Nyugatnak, és a régi fadeszkás kerítések, majd kőfalak, a szebb zsindelyes, a modernebb palatetős házak és az örökös kutyaugatás között ezek az utak beletágulnak a végtelenbe. Igen, az utak kifutnak a városhatáron túlra, hogy ott aztán, az alföldi síkságon, a legelők, a szántók, a vályogból épült tanyák között kiszabaduljon a lélek, vagy éppen fordítva, bárhonnan is jöjjön ide az ember már férfiként, ide érjen vissza egyre a keskenyedő országúton, ide, Köztársaság térre, a sárga templomtoronyhoz. És itt érezze magát biztonságban, mert a város centrumában, a körforgalom köré épült (a kiegyezés után) a hatalom, a műveltség, a kereskedelem. És áll és forog itt mindez a mai napig. És itt láttam, hogy a kül&modern világ eljött Hajdúnánásra is, hiszen van itt zsúfolt parkoló, Blackman Club, Flamingo teremfoci, Gelato, Coca-Cola vs. Pepsi Cola, Penny Market, Forever Love Közvetítő, de ez nem zavar, mert láttam művelődési házat, könyvtárat és gimnáziumot. Is.

És itt vettem észre, hogy az odakinti alföldi síkság lassúságra int, türelmet teremt bennem bent, a városban és a lélekben, mert vettem észre, hogy a dolgok mögött jelzések vannak. Hogy a templomtorony belemutat a végtelen és diadalmas kék égbe, az örök titokba, és a sárga festék alatt ott az idő elve, mert a templom középkori alapokon áll, de a fiatornyok között fénylő bronz sisak 1810-ben készült, és a nánási templom pontosan a világtájakra van tájolva. És a történelem egy kisvárosban, milyen szépen látható. És így hallottam meg végre, hogy milyen az, ha az itteni nyelv megengedi magának a lassú dallamot, és mindezért hát az ítélkező lelkem egyre lassult, és a „kinti” síkság megadja a megfigyelés gyönyörűségét Hajdúnánáson. A Hortobágy szélén. És így a struccfarmon is túl, a Városi Gyógyfürdő medencéi, napozóágyai között vettem észre, az emberi lélek mennyire megszépül akkor, ha test jól érzi magát, mert itt láttam, hogy arcok szépültek a forró gyógyvíz fölött, és nevetés hallatszott, és így éreztem meg, hogy és mert … Igen. És így láttam meg, hogy a várostól nem messze lévő Keleti-főcsatorna nem szép,,,, de nemtörődöm gyönyörűséggel folyik a víz le Délnek, és a nádas partok között élnek békák, a pontyok, busák, süllők, harcsák kárászok, és nyári délutánon hajdú horgászok ülnek a parton. És várnak. Csöndesen és türelemmel.

 

 


 

 

 

Ezt írták... Hajdúnánási Újság 2012. szeptember 20.

 

Hazaváró 2012. 

A  Szépen, Emberül! Hajdúnánáson Alapítvány és Hajdúnánás Város Önkormányzata immár a negyedik hazaváró ünnepet szervezték meg augusztus 19-20-án.

A szülőföld hazahívó szava mindenkit elér, különösen erőteljes ez a hívás idősebb korban. Az ember már csak így van felépítve lelkileg. Ezt a hívást erősíti a Hazaváró Ünnep, amelyet idén negyedik alkalommal szervezett meg a Szépen, Emberül! Hajdúnánáson Alapítvány és Hajdúnánás Város Önkormányzata. A két napos program istentisztelettel vette kezdetét 19-én, a református templomban, ahol Főtiszteletű dr. Hegedűs Lóránt hirdetett igét, hitről, népről, nemzetről, magyarságról, nemzetünk tragikus fogyásáról Zofoniás próficájának citálásával. Ezt követően a főtiszteletű úr egyik nagy és kedves témájáról tartott előadást, Ady Endre istenhitéről, hazaszeretetéről.

A komoly, lélekbemarkoló templomi program után délután a Tájházban kedves, beszélgetős, cigánymuzsikás tanyázóra került sor, ahol egy hagyományos, Hódos Anti bácsi féle, öhön-vacsora mellett régvolt emlékeket idéztek a vendégek. Sokan most voltak itt először, de többen már „hazajárók”, akik minden alkalommal eljönnek. A zenét Tordai Zoltán és cigányzenekara szolgáltatta.

Akit messzire sodor az élet, és ritkábban jár itthon, másképpen látja a város fejlődését, gyarapodását. Többen fejezték ki örömüket, hogy időről-időre látványos fejlődést tapasztalnak. A vendégek örülnek a hívó szónak, és igyekeznek adni is városuknak, vagy tényleges anyagi támogatás formájában, vagy úgy, hogy viszik a város hírnevét, határon belül és kívül is. A tanyázó mellet természetesen a főtéren zajló augusztus 20.-i programokból is választhattak az érdeklődők.

Másnap, 20-án délben egy közös ebéddel folytatódott a program, ahol Szólláth Tibor polgármester úr röviden vázolta a vendégeknek az elmúlt egy év történéseit, a legfőbb eredményeket, kiemelve a helyi pénz, a Bocskai Korona létrehozását. Minden résztvevő névre szóló emléklapot kapott egy 500 koronás és információs füzet kíséretében. Ebéd után gyógyfürdői látogatás következett, majd a hazaváró ünnep zárásaként megtekintették a Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait.           

 

 

 


 

 

Egy kis múltidéző... Válogatás a 2010-es hazaváró ünnep képeiből.